Statele Unite au manifestat miercuri o anumită nerăbdare față de absența unui răspuns din partea Iranului cu privire la o posibilă întâlnire directă pentru lansarea procesului de salvare a acordului nuclear iranian, relatează AFP.

Conflict SUA IranFoto: McPhoto/Ohde / Alamy / Alamy / Profimedia

„Răbdarea noastră are limite!”, le-a răspuns purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, jurnaliștilor care l-au întrebat cât timp va rămâne pe masă oferta de dialog a SUA.

Acesta a apreciat că revenirea la „constrângeri verificabile și permanente asupra programului nuclear al Iranului” este „o provocare urgentă”.

Administrația lui Joe Biden a transmis în urmă cu șase zile că acceptă o invitație din partea europenilor pentru o viitoare întâlnire informală cu Iranul şi restul semnatarilor acordului din 2015 menit să împiedice Teheranul să se doteze cu bomba atomică (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia).

Însă autorităţile iraniene nu au răspuns până acum acestei propuneri.

„Aşteptăm să aflăm care va fi răspunsul Iranului la invitaţia europeană”, a declarat la rândul său purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.