Coreea de Nord a folosit timp de generații muncă forțată a prizonierilor de război sud-coreeni și a descendenților într-o vastă rețea de mine de cărbune, afirmă un nou raport al unei organizații pentru drepturile omului citat de AFP și The Guardian.

Kim Jong-unFoto: Myunggu Han/Penta Press/Profimedia Images

Zeci de mii de prizonieri de război sud-coreeni nu au fost niciodată eliberați de Phenian după Războiul coreean (1950-1953), aceștia fiind repartizați în minele de cărbune și forțați să muncească în condiții echivalente cu sclavia.

În plus, copiii și nepoții lor au moștenit această soartă brutală, potrivit unui raport publicat joi de Alianța Cetățenilor pentru Drepturile Omului din Coreea de Nord (NKHR), un ONG cu sediul la Seul.

Așa-numitul sistem „songbun” din Coreea de Nord clasifică cetățenii în funcție de originile lor sociale și politice. Loialitatea absolută față de autorități este un factor esențial iar cei ai căror strămoși au colaborat cu inamicul japonez sau au fost capitaliști se află în partea de jos a scării sociale.

Acest sistem „a fost transmis copiilor și nepoților lor, care continuă să lucreze în minele de cărbune, plumb, zinc și altele”, afirmă în raport.

„Li se interzice schimbarea reședinței, angajarea sau urmarea unei instituții de învățământ superior”, potrivit aceleiași surse.

Phenianul a invadat Coreea de Sud în 1950 și până la armistițiu sute de mii de soldați au fost luați prizonieri pe ambele părți ale Zonei Demilitarizate (DMZ).

Conform Convenției de la Geneva din 1949, statele nu pot reține un prizonier de război după încheierea conflictului, dar Phenianul a permis întoarcerea a doar 8.343 de sud-coreeni. În 2014, un raport al ONU a estimat că cel puțin 50.000 de prizonieri de război sud-coreeni au rămas în nord după război, iar aproximativ 500 erau încă în viață.

Dar calvarul lor a fost ignorat de guvernul de la Seul și au fost uitați de cele cinci reuniuni la nivel înalt inter-coreene, a declarat pentru AFP Joanna Hosaniak, autoarea raportului.

„Nu există niciun interes” față de aceste cazuri în Coreea de Sud, afirmă Hosaniak.

Raportul citează interviuri realizate cu foști prizonieri care au evadat în sud și alți dezertori cu cunoștințe despre sistem, alături de surse precum imagini din satelit și date guvernamentale de la Seul și Washington.

„Cotele de producție sunt realizate de bărbații, femeile și copiii folosiți ca sclavi în lagărele de detenție”, mai scrie raportul.

Organizația Națiunilor Unite estimează că până la 200.000 de persoane sunt încarcerate de Phenian într-un sistem vast de gulaguri conduse de poliția secretă, multe dintre acestea aflându-se în proximitatea unor mine de cărbune.

Un raport redactat de o comisie de anchetă a ONU în 2014 afirmă că prizonierii sunt supuși torturii, violurilor, muncii forțate, înfometării și altor tratamente inumane.

Coreea de Nord susține că respectă drepturile omului și că a returnat toți prizonierii de război.

Citește și: