Dimitris Lignadis, fostul director al teatrului național elen, a fost arestat sub suspiciunea de viol, comis inclusiv asupra unor copii, declanșând un scandal politic între partidul de guvernământ Noua Democrație și Syriza, principalul partid de opoziție, relatează Euractiv.

Dimitris LignadisFoto: Intime News-Athena Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dimitris Lignadis a fost arestat după ce a fost acuzat de mai multe violuri comise în mod repetat asupra unor minori în 2010 și 2015, acesta urmând să rămână în arest până miercuri când va fi audiat în fața instanței.

Lignadis a respins toate acuzațiile care i se aduc.

Presa elenă scrie că este așteptat ca mai multe plângeri să fie formulate în cursului acestei săptămâni. Site-ul Documento.gr notează că o parte a violurilor ar fi fost comise asupra unor copii refugiați, citând documente ale instanței.

Un număr tot mai mare de artiști din Grecia au declarat în ultimele săptămâni că au fost agresați sexual de actori faimoși în trecut.

Relatările acestora au venit după ce medaliata olimpică Sofia Bekatorou a depus mărturie în cadrul unui proces că a fost abuzată de un înalt oficial al Federației Elene de Yachting.

Mărturia lui Bekatorou le-a încurajat pe femeile din domeniul artistic să rupă tăcerea, zeci de artiste relatând instanțe similare de hărțuire sexuală.

Scandalul a devenit unul extrem de politizat după ce ministrul culturii de la Atena, Lina Mendoni, a afirmat că nu va demisiona ca urmare a anchetei.

„M-a înșelat (...) cu talentul său artistic profund, încerca să ne convingă că nu are nimic de-a face cu aceste zvonuri”, a declarat aceasta vineri, adăugând că „Dimitris Lignadis este un om periculos dar acest lucru a ieșit la iveală de abia acum”.

Declarația acesteia a venit însă la doar câteva zile după ce a afirmat public că nu există nicio plângere oficială împotriva lui Lignadis și că acesta nu va demisiona din funcția de director al teatrului.

Europarlamentarul de stânga Stelios Kouloglou a declarat însă pentru Euractiv că Mendoni ar trebui trasă la răspundere:

„Când a preluat mandatul a anulat concursul de numire a unui nou director al Teatrului Național și l-a numit pe domnul Lignadis. Acum spune că nu a știut despre viața sa secretă dar, oricare ar fi situația, trebuie să își asume responsabilitatea politică”.

„Există o tentativă sistematică de a mușamaliza aspectele politice ale cazului din cauza relației lui Lignadis cu prim-ministrul. Subiectul a fost de fapt cunoscut de către elite și este caracteristic ipocriziei clasei conducătoare parazitare elene”, a adăugat Kouglou.

Conducerea Festivalului Internațional de Film de la Salonic i-a cerut la rândul său printr-o decizie unanimă demisia ministrului culturii.

„Suntem de părere că (...) singura soluție adecvată este demisia ei imediată”, a afirmat aceasta într-un comunicat.

Partidul de stânga Syriza a fost acuzat că încearcă să câștige capital politic de pe urma scandalului, acesta acuzând la rândul său partidul de guvernământ că a încercat să mușamalizeze cazul fiindcă l-a numit pe Lignadis în fruntea teatrului.

Însă critici la adresa ministrului culturii au început să apară și din interiorul partidului Noua Democrație, legiuitoarea Eliza Vozemberg devenind primul parlamentar al formațiunii de guvernământ care a cerut demisia lui Mendoni.

„Este responsabilitatea ministrului să facă numirile, indiferent dacă a fost indusă în eroare sau nu”, a declarat aceasta.

Citește și: