WSJ: Un raport al SUA permite continuarea proiectului pe tema conductei rusești, deocamdată

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 23 februarie 2021, 1:23 Actualitate | Internaţional


Ruta Nord Stream 2
Foto: Gazprom
Într-un raport prezentat Congresului, Departamentul de Stat nu a menționat alte companii care ar putea suporta sancțiuni pe tema unei conducte în valoare de $11 miliarde având drept scop transmisia gazelor naturale rusești către Germania, documentul permiţând astfel ca, deocamdată, proiectul conductei să continue fără probleme, potrivit Wall Street Journal, citat de Rador.

O serie de congresmeni republicani au criticat Departamentul de Stat pe tema raportului cu privire la Nord Stream 2, raport care fusese cerut de Congres și pentru care atât republicanii, cât și o serie de democrați marcanți au cerut explicații legate de poziția administrației.

La cererea Congresului, în perioada 2019 – 2020, Administrația Trump a semnat o serie de legi care, înaintea reluării lucrărilor la începutul acestei luni, împiedicau construcția conductei timp de peste un an. Administrația Biden a calificat proiectul ca fiind un „acord prost”, dar Nord Stream 2 a ajuns un focar de presiune între noua administrație și o coaliție din Congres aparținând ambelor partide, care a criticat dur proiectul.

Raportul ar fi trebuit să ofere o listă cu firmele implicate în realizarea proiectului, acesta fiind, prin urmare, supus sancțiunilor. În schimb, Departamentul de Stat a menționat două firme sancționate anterior de Administrația Trump – respectiv vasul principal care ar manevra segmentele de conductă și pe proprietarul acesteia – împreună cu alte 18 firme, în general de asigurări, care s-au retras sau sunt pe cale să se retragă din proiect.

Nemenționarea altor companii pasibile de sancțiuni permite continuarea proiectului, oferind totodată administrației timp pentru discuții cu Germania pe această temă, ea putându-și formula totodată propria politică legată de acest proiect. Departamentul de Stat le-a trimis congresmenilor raportul în cursul zilei de vineri, dar nu l-a difuzat public și nici nu a răspuns cererilor legate de precizarea constatărilor sale.

La sfârșitul săptămânii trecute, The Wall Street Journal a examinat o copie a raportului. Oficialii germani nu au răspuns imediat cererii de a face un comentariu pe această temă. Senatorul Jim Risch, un republican din statul Idaho, cel mai important republican din Comisia pentru Relații Externe din Senat, a calificat raportul drept confuz. „Din informațiile vizând urmărirea maritimă reiese clar faptul că vasele nu sunt incluse în raportul de azi, ele continuând să susțină activ construcția conductei Nord Stream 2”, a arătat el într-o declarație.

„Decizia administrației de a ignora asemenea activități cere o explicație imediată”. În cazul în care ar fi finalizată, conducta ar permite companiei Gazprom, cea care deține monopolul exportului de gaze din Rusia, să renunțe în primul rând la sistemul de tranzit ucrainean, care de zeci de ani a asigurat livrarea gazelor în Europa. Congresmenii americani se tem că Nord Stream 2 va întări poziția Rusiei pe piața energetică europeană, punând astfel capăt oricărei greutăți politice pe care Ucraina ar mai avea-o în disputele sale cu Rusia și sporind totodată influența Moscovei pe continent.

Conducta este finalizată în proporție de 90%, rămânând de finalizat încă aproximativ 200 de kilometri. Raportul de vineri invocă angajamentul Germaniei în acest proiect și respingerea sancțiunilor SUA față de el, poziția americană fiind considerată drept “un atac la adresa suveranității Germaniei și a Uniunii Europene”, după cum subliniază raportul. Guvernul german, care își diminuează tot mai mult utilizarea cărbunelui și a energiei nucleare, consideră livrarea gazelor rusești ca fiind de importanță vitală.

Administrația Biden dorește să-și îmbunătățească relațiile cu Berlinul – un aliat european de primă importanță – relații care au devenit tensionate din cauza scepticismului manifestat de fostul președinte Donald Trump față de alianța NATO, el amenințând Germania cu sancțiuni, dar și din cauza criticilor cancelarului german Angela Merkel la adresa politicii lui Trump vizând prioritatea Americii (‘America First’).

Trump s-a opus în mod public acestei conducte, la un moment dat, el cerând Berlinului să oprească realizarea ei dacă Germania dorește să evite un război comercial cu SUA. Oficialii de la Berlin și cei ruși au calificat proiectul Nord Stream 2 ca fiind singurul proiect comercial care ar întări securitatea energetică a Europei. Administrația Biden a început discuțiile cu Berlinul pe tema viitorului acestei conducte, inclusiv despre “pericolul unor sancțiuni împotriva companiilor implicate în construirea conductei Nord Stream 2”, după cum a declarat un oficial german.

Într-o declarație făcută sâmbătă, senatoarea Jeanne Shaheen, (o democrată din New Hampshire), principala susținătoare a sancțiunilor asupra conductei Nord Stream 2, a spus că legea “asigură premisele unei acțiuni efective menite să oprească realizarea conductei fără a se prejudicia neapărat relațiile transatlantice“. “Aștept ca Administrația Biden să mă informeze în legătură cu ceilalți pași pe care i-ar putea face ca să elimine pericolul care ar fi dus la finalizarea conductei Nord Stream 2”, a spus dna Shaheen.

Președintele Biden nu a oferit detalii pe tema politicii legate de conductă. “De mai multă vreme, am spus clar că Nord Stream 2 este un acord prost, iar companiile riscă sancțiuni dacă se implică în proiect”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, înaintea prezentării raportului. “Obiectivul nostru este să întărim securitatea energetică europeană și să prevenim un comportament dușmănos”.

Purtătorul de cuvânt din partea Consiliului de Securitate Națională nu a răspuns imediat cererii de a face un comentariu pe această temă. Reluarea, pe 6 februarie, a lucrărilor la conductă ar fi trebuit să atragă obligatoriu niște sancțiuni, Până acum, administrația nu le-a impus. Administrația ar putea aplica sancțiunile în conformitate cu o clauză care vizează interesul național și care figurează într-o lege din 2020.

Calificând raportul de vineri drept un cadou oferit Rusiei, Risch a scris că raportul demonstrează că administrația “s-a răzgândit” și că acum “crede că avizul favorabil în privința finalizării conductei Nord Stream 22 e o idee bună”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2134 vizualizari

 • -7 (17 voturi)    
  What? Say that again? (Marţi, 23 februarie 2021, 1:42)

  Parzivall [utilizator]

  Vreti sa spuneti ca Bideu a anulat Conducta Canadiana si da frau liber Conductei Rusesti?!!! Da parca Trum era omu' lui Phutin!!!
 • -9 (17 voturi)    
  Ce intelegem aici? (Marţi, 23 februarie 2021, 6:32)

  Lucky1 [utilizator]

  Cateva lucruri:
  1. Administratia Trump a fost acuzata de Democrati ca a complotat cu rusii boicotarea democratilor la alegerile din 2016.
  presedintele Trump si-a exprimat vehement dezacordul pentru conducta ruseasca de gaz Nord Stream2 si a impus sanctiuni pentru blocarea acestui proiect.
  2. Biden, reprezemntantul democratior schimba subit politica lasand liber Europei sa continue proiectul gazoductului cu rusii.
  Deci democratii, dupa ce au fost vixtimele rusilor, sustin acum un proiect care pentru rusi este abspolut critic si care , practic, face Europa dependenta de gazul rusesc.
  3. Se mai indoieste cineva ca acuzatiile democratilor privind ajutorul rusesc in alegearea lui Trump au fost niste fabulatii? Se mai indoieste cineva ca, daca exista o intelegere secreta intre rusi si Statele Unite aceasta arata cu degetul spre democrati?
  Tot.scandalul si circul de 4 ani incoace a fost menit sa arunce fum in ochii lumii, sa mascheze relatiile ultra-speciale intre Obama/Clinton si Putin, relartii care incep sa devina acum mai transparente. Iar roata abia s-a pus in miscare, vom avea, cu siguranta, multe surprize in viitor.
 • -6 (12 voturi)    
  Concluzii (Marţi, 23 februarie 2021, 6:47)

  Omics [utilizator]

  Adică SUA discută cu Germania când e vorba de Ucraina, Polonia sau România, când e vorba de Europa în general. Atenția pe care le-o dădeau administrațiile republicane unor țări ca Polonia sau România s-a terminat. Degeaba Polonia și România vor "autonomie strategică" față de Germania și Franța, apelând la SUA, că SUA nu le bagă în seamă. Poate le ascultă Erdogan.
 • +8 (14 voturi)    
  O decizie corecta (Marţi, 23 februarie 2021, 8:00)

  helvig [utilizator]

  Europa are nevoie de o resursa energetica ieftina care sa-iasigure competivitatea economica. Pana cand se vor gasi alternative gazul rusesc ramane singura solutie.

  Trump a vrut sa ingenuncheze economic Europa invocand ipocrit ca apara Europa de influenta ruseasca...de fapt dorea sa subjuge economic Europa si sa promoveze dominatia energetica americana. Daca era sincer cu intentia sa de "eliberare" lua decizia strategica de a vinde gazul american la un pret comparabil cu cel rusesc, dand o lovitura Rusiei si ajutand aliatii europeni. Stim cu toti ca nu a facut-o pentru ca nu asta urmarea.
 • -2 (6 voturi)    
  Pare un articol scris la Kremlin. (Marţi, 23 februarie 2021, 8:08)

  asavreau [utilizator]

  Cel puțin greșelile de exprimare sunt specifice Kremlin. Transmisia în loc de transportul, se știe că gazele nu sunt transmise prin unde electromagnetice. Presupun că a fost transmis conținutul articolului și , în graba de a fi publicat(!), au încurcat cuvintele.
 • -12 (18 voturi)    
  Regimul "socialist democratic", pro-Rusia (Marţi, 23 februarie 2021, 8:51)

  animatron [utilizator]

  Tipic pentru ipocrizia stangii, pe de o parte declaratii pompoase "simbolice" care sa ofere material de propaganda presei slugarnice.

  Pe de alta parte, colaborare subterana cu Rusia putinista si China comunista, genuflexiuni patetice fata de "aliatii" din NATO care nu-si platesc contributia si incheie de zor acorduri banoase cu Rusia si China.

  De facto, regimul instalat la Washington de oligarhia globalista, pazit cu mii de soldati si garduri de sarma ghimpata, contribuie la decaderea Occidentului in favoarea altor puteri, pt ca scopul final e "globalizarea" si nu leadershipul occidental.

  Presedintele Trump si guvernul sau de dreapta republicana au inteles bine mizele si au intuit politica corecta fata de adversarii Occidentului: Rusia putinista, China comunista, Iranul ayatolahilor, pleiada de "organizatii internationale" tocatoare de bani si devenite masini de propaganda anti-occidentala.

  Represiunea politica pe plan intern si capitularea in fata Rusiei, Chinei si Iranului in plan extern sunt deja efecte vizibile ale acapararii puterii in USA de catre oligarhia pro-globalizare.

  "Alternanta la putere" este vitala pentru a putea numi o tara "democratica".
  In USA in acest moment stanga si oligarhia globalista incearca din rasputeri distrugerea oricarei opozitii politice reale, crearea "partidului unic".

  Rusia e f multumita, regimul Biden s-a grabit sa ii ofere conditiile cerute pt START, Nord Stream continua, de Crimeea nu s-a pomenit nimic, Navalnai e pe lista neagra a stangii pt ca l-a aparat pe Trump contra cenzurii.

  China isi vede linistita de planurile ei, a dat o lovitura in Birmania, pretinde "cooperare", iar OMS-ul pe care-l controleaza va primi din nou bani gratis, de la regimul Biden.

  Iranul a pus conditii si a accelerat cercetarile in domeniul nuclear.
  Merkel a spus ca nu o intereseaza politica Biden fata de China, Macron a refuzat si el apropierea de regimul "woke" si i-a spus la Munchen lui Biden:"noi avem agenda proprie".

  Biden e o marioneta.
  • +4 (10 voturi)    
   Boss ce s-a intamplat cu Trump 2020? (Marţi, 23 februarie 2021, 9:44)

   ptzw [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   S-a amanat? :))))))))))))))))))))))) Election have consequences puisor....O sa miorlai multi ani de acum incolo cand demsii vor domina politica americana.
 • +8 (20 voturi)    
  Abordare pragmatica (Marţi, 23 februarie 2021, 9:13)

  ankido [utilizator]

  Se revine la politica bazata pe ratiune dupa 4 ani de isterie trumpista.
  • -2 (10 voturi)    
   Pragmatic nu înseamnă să depinzi de Rusia (Marţi, 23 februarie 2021, 10:49)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ankido

   Alimentarea din mai multe surse, încât când Rusia face presiuni pentru creșterea prețului, mojicește, când este iarna mai grea, să poți să renunți la ei. Definitiv. Asta înseamnă pragmatism. Și Rusia a trecut linia roșie de mult, deci ar fi pragmatic să se renunțe la un partener neserios.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by