Cea mai veche lucrare de artă rupestră din Australia reprezintă un cangur, pictat în urmă cu mai bine de 17.000 de ani de către aborigeni și datat prin analiza unor cuiburi vechi de viespi, arată un studiu, relatează AFP.

CangurFoto: Milleflore Images-Australiana / Alamy / Profimedia

Opera de artă, pictată într-un stil realist care reproduce animalul în dimensiunile sale adevărate, a fost găsită împreună cu reprezentări ale altor animale pe tavanul unui adăpost din stâncă din regiunea Kimberley (nord-vestul Australiei).

„Principalul obstacol (...) este că foloseau rar un pigment care permite datarea cu tehnicile actuale”, a explicat pentru AFP Damien Finch, geocronolog la Universitatea din Melbourne și autor al studiului publicat în Nature Human Behavior.

Alături de colegii săi, a reușit să rezolve misterul cu ajutorul rămășițelor cuiburilor de viespi, alcătuite din noroi datat, care au fost găsite sub și deasupra picturilor.

Astfel au stabilit că pictura care reprezintă cangurul are o vechime de 17.100 până la 17.500 de ani.

Datarea acestor picturi rupestre intacte „are o mare importanță pentru aborigeni și australieni”, a declarat Cissy Gore-Birch, șeful Asociației aborigenilot Balanggarra, într-un comunicat al Universității din Australia de Vest.

În total, echipa lui Damien Finch a datat 27 de cuiburi vechi de viespi distribuite pe 16 picturi în opt adăposturi, cu opere de artă în stil naturalist (reprezentări fidele ale faunei şi florei) vechi de 13.000 - 17.000 de ani.

Ele reprezintă în special animale, dintre care un şarpe, şopârle şi marsupiale, dintre care canguri şi urşi koala.

Reprezentările animale domină arta rupestră, fie că este în Franţa, Spania sau Indonezia.

"Este o descoperire semnificativă, deoarece prin aceste estimări putem înţelege puţin din lumea în care au trăit aceşti artişti antici", a adăugat Damien Finch în comunicat.

"Nu vom şti niciodată ce gândeau artiştii care au pictat aceste opere acum 600 de generaţii, dar ştim că perioada Naturalistă s-a întins până la finalul perioadei glaciare", încheiată acum 10.000 de ani, a precizat el.