Organizația mondială pentru sănătate animală (OIE) a recomandat luni persoanelor care intră în contact cu păsări infectate cu grupa aviară H5N8 să poarte măști și echipamente de protecție, după ce Rusia a anunțat că a detectat pentru prima oară o transmisie a acestei tulpini de virus la oameni, scrie AFP.

Unitate de procesare a carnii de pasare din RusiaFoto: Kirill Kukhmar / TASS / Profimedia

"Ținând cont de riscul de infecție umană, este recomandat pentru persoanele care lucrează cu sau sunt în contact cu păsări infectate (sau suspecte de a fi infectate) de gripa aviară să poarte costume de protecție, în special măști, ochelari de protecție, mănuși și cizme", a precizat organizația internațională.

Potrivit autorităților rusești, virusul a fost detectat la șapte persoane contaminate într-o uzină de păsări în sudul Rusiei, unde o epidemie de gripă aviară a fost observată în decembrie 2020.

"Deși nu este prima transmisie a gripei aviare la om semnalată în lume, este vorba de prima transmisie cunoscută a acestui subtip specific - H5N8", a subliniat OIE.

"Suntem în prezent în contact cu autoritățile veterinare rusești pentru a ști mai multe despre ultimele informații referitoare la situația gripei aviare la nivel național", a adăugat OIE.

Potrivit sursei citate, apariția de noi subtipuri poate avea "repercusiuni importante asupra sănătății și producției de animale". "Anumite subtipuri - nu toate - pot fi zoonotice (comune oamenilor și animalelor) și pot deci să constituie o amenințare majoră pentru sănătatea umană", a mai spus organizația internațională.