​Demonstranții au ieșit în stradă în număr mare, luni, în mai multe orașe din Myanmar într-unul dintre cele mai masive proteste naționale de la lovitura de stat militară care a avut loc în urmă cu trei săptămâni, sfidând amenințările armatei, relatează The Guardian.

Proteste in Myanmar (sursa: Myanmar Now, twitter)Foto: Hotnews

Mulțimile s-au adunat în Yangon, Naypyidaw, Mandalay și alte orașe în ciuda amenințării juntei militare că va face uz de violență și există riscul pierderii de vieți omenești.

Activiștii pro-democrație au făcut apel la demonstrații masive pentru ziua de luni, vorbind despre ”Revoluția celor cinci de doi”, aluzie la data de 22.02.2021. Protestatarii au comparat ziua de luni cu data de 8 august 1988 ( sau 8.08.88), atunci când armata a răspuns demonstrațiilor pro-democrație cu brutalitate, sute de oameni fiind uciși sau răniți.

Într-un mesaj transmis de televiziunea de stat MRTV duminică seara, armata i-a acuzat pe protestatari că incită lumea, în special, adolescenții și tinerii, marșând pe latura lor emoțională, împingându-i astfel către o confruntare în care și-ar putea pierde viața.

În ciuda acestui avertisment, mii de protestatari au ieșit în stradă luni.

Trei manifestanți au fost uciși în cele trei săptămâni de proteste zilnice printre care un adolescent și un tânăr, poliția și armata folosind muniția din dotare. Forțele de securitate au tras într-o ambulanță care transporta răniți asistați de medici voluntari, potrivit unor martori oculari citați de Guardian.

Armata a dat o lovitură de stat în urmă cu trei săptămâni sub pretextul unei așa-zise fraude electorale în alegerile din noiembrie, câștigate categoric de formațiunea Liga Națională pentru Democrație a lui Aung San Suu Kyi, care se află în continuare în arest la domiciliu.

Cel puțin 640 de persoane au fost arestate, unele fiind deja condamnate. În prezent, în detenție se află 593 de opozanți. Miniștrii de externe ai statelor membre UE ar urma să discute luni sancțiuni impuse armatei din Myanmar.