SpaceX, compania aerospațială a miliardarului sud-african Elon Musk, a efectuat un studiu privind anticorpii împotriva COVID-19 pe angajații săi, relatează Business Insider.

Elon MuskFoto: Hannibal Hanschke / AFP / Profimedia Images

Rezultatele studiului desfășurat de companie în care Elon Musk este listat drept coautor au fost publicate în revista evaluată inter pares (peer-reviewed) Nature Communications, relatează The Wall Street Journal care a dezvăluit pentru prima dată informația.

Potrivit studiului, SpaceX a trimis angajaților un email în care a cerut voluntari care să participe la teste regulate privind anticorpii împotriva COVID-19 pentru a studia boala cauzată de coronavirus.

Musk și Anil Menon, directorul pentru probleme de sănătate al SpaceX, au apelat la mai mulți medici și experți pentru a proiecta studiul, potrivit WSJ.

Studiul publicat în Nature Communications cuprinde date dintre lunile aprilie, când au început testările, și iunie deși SpaceX își testează în continuare angajații pentru anticorpi împotriva coronavirusului, potrivit aceleiași surse.

Cercetarea sugerează că organismul persoanelor care au dezvoltat doar simptome ușoare de COVID-19 a produs mai puțini ceea ce înseamnă că aceștia vor avea probabil o imunitate mai scăzută pe termen lung și o probabilitate mai mare de a se reinfecta.

Cercetătorii care încă lucrează la studiu le-au spus jurnaliștilor de la WSJ că au observat deja câteva cazuri de reinfectare în rândul muncitorilor care au avut un număr redus de anticorpi.

„Oamenii pot avea anticorpi dar asta nu înseamnă că vor fi imuni”, a declarat dr. Galit Alter, unul dintre co-autorii studiului și profesor la Facultatea de Medicină a Universității Harvard.

„Vestea bună este că majoritatea vaccinurilor induc niveluri ale anticorpilor mult mai mari”, a adăugat acesta.

Alter a afirmat de asemenea pentru WSJ că Elon Musk s-a interesat personal cu privire la cercetare și le-a cerut autorilor studiului să le explice atât lui cât și altor directori ai SpaceX despre modul în care funcționează vaccinurile și anticorpii.

Miliardarul sud-african a anunțat că a fost testat pozitiv pentru coronavirus în luna noiembrie a anului trecut, afirmând că „cel mai probabil” are un caz moderat de COVID-19.

Musk a fost ținta criticilor în primele luni de după izbucnirea pandemiei în Statele Unite când a criticat măsurile de lockdown impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului și le-a catalogat ca fiind „fasciste”.