Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg se aşteaptă ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu cazul Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent adversar al Kremlinului, relatează duminică DPA, preluată de Agerpres.

Proteste la MoscovaFoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Un pas probabil că ar putea fi făcut când miniştrii de externe din UE se întâlnesc luni, a declarat el pentru ziarul german Welt am Sonntag.

"Vom discuta în Consiliul Afacerilor Externe despre reacţiile adecvate în cazul Navalnîi", a spus Schallenberg.

Aceasta ar include probabil măsuri specifice împotriva persoanelor şi organizaţiilor în conformitate cu instrumentul de sancţiuni al blocului pentru a pedepsi încălcarea drepturilor omului.

Schallenberg a spus că se aşteaptă la "o largă majoritate de sprijin" pentru sancţiuni în rândul celor 27 de membri ai UE, dar a adăugat că sancţiunile "trebuie să fie inteligente din punct de vedere politic şi legal etanşe".

Schallenberg a cerut o poziţie unită din partea UE în legătură cu Moscova. "Doar comentând ce se întâmplă în Rusia şi ameninţarea sancţiunilor nu sunt suficiente".

Principalul adversar al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, vizat de mai multe proceduri judiciare, a primit două condamnări sâmbătă,una care a vizat confirmarea în apel a pedepsei sale cu închisoarea, care a fost doar ușor redusă, iar alta vizând plata unei amenzi penale pentru „defăimare”.