Guvernul german alocă miliarde de euro contra Covid în lume, în timp ce căminele de seniori din Germania sucombă din cauza subfinanțării

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 februarie 2021, 18:26 Actualitate | Internaţional


Plexiglas azil
Foto: Profimedia Images/Thierry Roge/AFP
Angela Merkel e ca un oracol la recentul summit G7, când anunță că „pandemia nu va fi învinsă decât atunci când toate persoanele din lume vor fi vaccinate”. În plus, Germania contribuie cu peste 2 miliarde euro pentru a finanţa „vaccinuri, medicamente şi teste”, potrivit vicecancelarului Olaf Scholz. În tot acest timp, căminele pentru seniori din Germania sunt cronic subfinanțate, înregistrează decese pe bandă rulantă și dezvoltă practici care sfidează respectul pentru demnitatea umană, cuvenit unor oameni aflați la apusul unei vieți dedicate propășirii societății germane.

Germania (care a contribuit deja cu 600 milioane de euro) va furniza 1,5 miliarde de euro suplimentari pentru lupta mondială împotriva pandemiei de Covid-19. Aproape un miliard de euro va fi acordat Alianţei vaccinului (GAVI), care administrează COVAX, programul global de ajutorare a celor mai sărace ţări. „Este vorba despre o chestiune elementară de echitate”, iar „pandemia nu va fi învinsă decât atunci când toate persoanele din lume vor fi vaccinate”, a spus cancelarul Angela Merkel.

„Sprijinul german pentru GAVI/COVAX trimite un semnal de implicare, mai mult ca oricând, a comunității internaţionale în accesul echitabil la vaccinul împotriva Covid-19”, a subliniat directorul executiv al GAVI, Seth Berkely, într-un comunicat publicat de Ministerul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. Frumos, lăudabil, profitabil economic și empatic la nivel global.
 • Cronica subfinanțare
Dar ce facem cu empatia la nivel de mapamond, când în propria țară vârstnicii suferă și mor pe capete, din cauza unor privatizări și a unei subfinanțări cronice a sistemului de îngrijire? O soluție este de a aduce îngrijitoare din străinătate, mai ales din Europa de Est (inclusiv România), program care a funcționat chiar și în condițiile de lockdown național în Germania și a fost aplicat consecvent, încă de anul trecut.

Măcelarii, sezonierii în agricultură și îngrijitoarele de bătrâni s-au dovedit categorii profesionale indispensabile pentru anumite sectoare de activitate germane, unde apetența autohtonă de angajare e limitată. Aici par a nu mai funcționa restricțiile aplicabile în alte zone economice.

Una din marile probleme ale sistemului de pensii german este speranța de viață relativ ridicată, raportată la o natalitate în scădere, care e compensată demografic de o politică de imigrare și acceptare de refugiați frecvent contestată. Însă cine să plătească pentru vârstnici, când tinerii sunt tot mai puțini?

În Germania, vârsta standard de pensionare, atât la femei cât și la bărbați, este de 67 de ani, cu anumite excepții și penalități pe viață, dacă te-ai pensionat anticipat. Pentru ritmul german de muncă, e mult: circulă vorba „a muncit până a murit”. Demență, boli cronice și nepăsarea familiei fac ca un număr important de vârstnici să populeze „ultima stație din viață”, căminele de îngrijire și de bătrâni.

Dar, ca și clinicile medicale, acestea au fost supuse unei putenice tendințe spre privatizare, în ultimii ani. Marile companii de îngrijire medicală adulmecă, de mult timp, noi surse de profit în acest domeniu. Consecințele au fost vizibile chiar și înainte de pandemia Corona: reduceri de personal la scară largă, condiții nerezonabile pentru angajați și rezidenți, creșterea scandalurilor în sectorul de îngrijire.
 • Lipsa de etică a unor măsuri
În timpul pandemiei de Covid-19, în prezent mor mai multe persoane în căminele de vârstnici, decât oricând. Recomandarea guvernului federal se limitează în mare măsură la mai multe teste, mai multe carantine și reguli stricte de vizitare. Acum, Consiliul de Etică al acestui sector avertizează: Trebuie garantat un minim de contacte sociale. Acest lucru e în spiritul Constituției, privind demnitatea umană. Veröffentlichung der Ad-hoc-Empfehlung "Mindestmaß an sozialen Kontakten in der Langzeitpflege während der Covid-19-Pandemie" (ethikrat.org)

Consiliul de Etică solicită ca oamenii care au nevoie de îngrijire și cei pe moarte să nu fie lăsați singuri, interzicându-se accesul familiei și rudelor. Alena Buyx, președinta Consiliului de Etică, a declarat vineri la Berlin, când a prezentat o sesizare din partea organizației sale, că azilurile de bătrâni sunt „un punct fierbinte din punct de vedere etic”.
Locuitorii lor au cel mai mare risc de infecție letală, dar sunt și deosebit de afectați de măsurile impuse. Cerința distanțarii fizice are un efect drastic. Buyx a făcut referire la o nouă versiune a Legii privind protecția împotriva infecțiilor, conform căreia incintele de tip locuință ar trebui să permită un minim de contacte sociale, în ciuda restricțiilor de vizitare și de contact.

„Este adevărat că acest lucru poate contracara infectarea”, a adăugat Andreas Lob-Hüdepohl, membru al Consiliului de Etică. „Dezavantajul distanțării fizice este totuși riscul de izolare, pierderea participării sociale și, în cele din urmă, deteriorarea rapidă a sănătății. ” Se încalcă principiul autodeterminării, ca expresie a respectului pentru demnitatea umană. Cei afectați ar trebui să poată decide singuri cu ce persoană doresc să fie în continuare aproape, a adăugat Lob-Hüdepohl.

Sprijinul din ultima fază a vieții îndeplinește „o funcție importantă în vederea detașării treptate de viață și de acele zone ale vieții de care cei afectați se simt deosebit de conectați”, potrivit Comitetului. Fără însoțire din partea familiei, apropierea de moarte este percepută ca o amenințare mult mai puternică. În plus, radicala distanțare socială față de aparținători, impusă în căminele de bătrâni, creează și alt efect în care, pe lângă durere, rudele trebuie să se lupte și cu sentimentele de vinovăție, în sensul de „a-și fi părăsit” pe cei dragi.
 • Grupul de risc care „ne îngrijorează foarte mult”
Situația dezastruoasă din cămine era cunoscută cu mult înainte de pandemia Corona. Fundația German Hospice s-a plâns deja în 2012 că 42 la sută dintre rezidenții acestora au suferit din cauza măsurilor privative de libertate. De exemplu, unele persoane ar fi fost legate de paturi sau ținute în loc cu bare despărțitoare. Potrivit unui raport anterior al Fundației, fiecare al treilea rezident ar fi fost alimentat deficitar cu lichide și alimente.

Dacă, potrivit unui studiu prezentat în publicația de specialitate Ärzteblatt, ar fi existat în jur de 450 până la 600 de decese pe zi în casele de bătrâni în urmă cu aproape zece ani, azi se înregistrează un total de 2.300 până la 3.000 de decese pe zi, la nivel național.

Institutul Robert Koch (RKI) furnizează un „raport zilnic de situație”, cu cifre actualizate privitor la infectările cu coronavirus din Germania și la persoanele care au murit „de sau cu coronavirus”. Pe 3 decembrie 2020, președintele RKI, Lothar Wieler, a raportat că au existat din ce în ce mai multe focare în azilurile și casele de bătrâni: „Asta chiar ne îngrijorează foarte mult”. Îi înțelegem îngrijorarea, însă situația fusese mai demult semnalată și fără consecințe vizibile.

Așa-numitul „prim val coronal” a fost deja evaluat în iunie 2020, de experții de la Universitatea din Bremen. Șeful studiului, Heinz Rothgang, profesor pentru economia sănătății la Universitatea din Bremen, a explicat: „Căminele de bătrâni sunt cel mai important loc, în raport cu cei care au murit cu COVID-19. Jumătate din toate decesele se produc aici, deși puțin sub un procent din populație trăiește în acest tip de locuințe. Procentul este, prin urmare, de peste cincizeci de ori mai mare decât la restul populației.”

Rezidenții căminelor și caselor de bătrâni reprezintă un procent uluitor, dintre cei decedați. Markus Gosch, medicul șef al clinicii de geriatrie de la clinica din Nürnberg, a declarat pentru Bayerischer Rundfunk, pe 10 decembrie: „Locuitorii căminelor de bătrâni sunt văzuți ca fiind cel mai mare grup de risc. Estimările din diferite state sugerează că una până la două treimi din toți cei care au murit de COVID-19 au locuit, ultima dată, într-o astfel de instituție socială.”

Ne întrebăm, totuși, cum e posibil ca izolarea extremă, inclusiv de familie, a acestor vârstnici care sunt și părinți și bunici, să nu fi funcționat în păzirea de coronavirus? Exista o explicație suficient de plauzibilă, în această exterminare pandemică? Sunt întrebări la care, poate, viitorul ne va da un răspuns.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


8632 vizualizari

 • -4 (16 voturi)    
  greu articol, greu și dureros (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:00)

  di livio [utilizator]

  „Căminele de bătrâni sunt cel mai important loc, în raport cu cei care au murit cu COVID-19. Jumătate din toate decesele se produc aici, deși puțin sub un procent din populație trăiește în acest tip de locuințe. Procentul este, prin urmare, de peste cincizeci de ori mai mare decât la restul populației.” Amu asta-i viața, bătrînii mor într-un fel sau altu, da nu cred că era cazu să se închidă lumea pt asta, nu i-a ajutat nici pe bătrîni lockdownu...întrebări la care poate că viitoru ne va da un răspuns, vorba autorului
 • -11 (17 voturi)    
  Cand vom scapa de mentalitatea sclavagista (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:04)

  AndyXXX [utilizator]

  "Ne trebuie tineri ca sa ne plateasca pensiile"... pentru ce ne trebuie tineri? De ce nu investim in automatizari, robotizare si inteligenta artificiala ca sa nu mai avem nevoie de tineri sclavi? Singurele tari care par sa inteleaga ca sclavagismul a apus sunt Japonia si Statele Unite, care conduc detasat cursa automatizarilor. Restul sunt blocate tot in mentalitatea sclavagista de secol XV.
  • +10 (14 voturi)    
   Atunci n-o să-ți mai trebuiască nici oameni. (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:48)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui AndyXXX

   Doar roboți....
  • +4 (12 voturi)    
   haha (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:51)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui AndyXXX

   scoate US si Japonia din lista.

   acolo esti sclavul masinilor, btw.

   enjoy your freedom in Romania.... while you can...


   :))
  • +13 (13 voturi)    
   Daca ai citi (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 20:14)

   gigiK [utilizator] i-a raspuns lui AndyXXX

   Daca ai citi putin despre AI, ai sti deja ca exact sectorare ca asistenta sociala, ingrijirea batrainlor nu se preteaza automatizarii. Sunt pur si simplu sarcini prea complicate pentru AI momentan si pe termen mediu.

   Tot legat de problema, cu cat se automatizeaza mai mult, cu atat vor fi mai putine persoane care sa plateasca taxe (tineri sau batrani). Asa ca nici aici n-am rezolvat nimic, decat poate printr-un miracol, or sa se taxeze "robotii"
 • +4 (18 voturi)    
  Să nu-i uite pe muslimi! (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:09)

  Tayen [utilizator]

  Că și acolo se duc multe, multe miliarde!!!
 • +6 (20 voturi)    
  Totalitarism neo-marxist (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:25)

  Socrate2021 [utilizator]

  Eficienta economica primeaza. Statul german nu mai are nevoie de batranii din camine, si are destula experienta in exterminarea neproductivilor. Toleranta e doar pentru imigranti, nu si pentru batranii germani, sortiti exterminarii bine planificate.
 • +3 (19 voturi)    
  pai (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:37)

  martel55 [utilizator]

  ce mai vor batranii aia?oricum au jauns o povara, multis unt si prost ecucati ideologic, nu sunt in spiritul noilor vremuri, consuma inutil resurse si locuri de cazare, cmainele alea de batrani ar putea deveni camine pentur cazarea noilor invadatori adusi de elitele progresiste, forta d emunca ieftina buna de exp[loatata la sange, pe bani putini, cu pagube colaterale precum atentatele care oricum nu afecteaza elita politico economica si universitara progresista care a ajuns la conducerea europei
 • +6 (16 voturi)    
  Haide,nici chiar asa,mai taie din ele (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:39)

  persuasiv [utilizator]

  ...''sucomba din cauza subfinantarii''....''sufera si mor pe capete''...Daca nici nemtii nu au programe sociale coerente si decent finantate...
  • +9 (11 voturi)    
   chiar ma intreb? (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 20:48)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

   o comparatie cu finatarea din romania avem?
 • +9 (17 voturi)    
  Probabil ca ar trebui (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:54)

  persuasiv [utilizator]

  sa ne preocupe mai mult situatia din caminele noastre de batrani.Situatia este sigur mult mai albastra decat la nemti.Hai ca-i bine,am gasit ceva de criticat.
  • -2 (2 voturi)    
   la noi sunt majoritatea private (Duminică, 21 februarie 2021, 11:00)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

   n-avem ce compara
 • +2 (6 voturi)    
  sistemul practicat de UK (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 20:39)

  ..13 [utilizator]

  Este mult mai OK dar, deh, UK este in afara UE...

  Se moare si acolo, dar un pic altfel.
 • 0 (6 voturi)    
  Ahahahhhhh (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 22:08)

  dani777 [utilizator]

  Sinistru, pur și simplu
 • +3 (9 voturi)    
  ca sa vezi ce chestie... (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 22:45)

  sile1 [utilizator]

  Zilele trecute Ursula von der Leyen zicea :

  -Cu acelaşi prilej, şefa executivului comunitar s-a întrebat de ce Rusia oferă vaccinul său anti-COVID Sputnik V ţărilor din întreaga lume când populaţia sa nu a fost încă vaccinată într-o proporţie suficientă.

  "Ne întrebăm în continuare de ce Rusia oferă, teoretic, milioane şi milioane de doze deşi nu a realizat progrese suficiente în vaccinarea propriilor cetăţeni. Asta este o întrebare la care ar trebui să se răspundă", a mai spus Ursula von der Leyen.

  Cat de ipocrit poti sa fii atunci cand ceva ce afirmi despre Rusia se poate aplica propriei tale tari ??...sau nu cunosti situatia sau faci propaganda de dragul propagandei !
 • +5 (13 voturi)    
  Îmi pare rău, dar mă pufnește râsul (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 23:23)

  Ceilalti [utilizator]

  Autorul acestui articol cunoaște Germania ?
  Atâta întreb. A văzut vreodată cum arată un Cămin de seniori “crunt subfinanțat”, după cum se exprimă autorul ?
  • -3 (3 voturi)    
   relax (Duminică, 21 februarie 2021, 11:03)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Ceilalti

   e vorba despre ce se da comparat cu ce s-ar putea da
 • +6 (10 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 23:25)

  Ceilalti [utilizator]

  mi-aș dori tare mult ca și căminele de seniori din România să arate măcar un sfert așa cum arată cele din Germania
 • -1 (5 voturi)    
  Dupa ceva detalii ale OMS, (Duminică, 21 februarie 2021, 0:49)

  Vigilentanonstop [utilizator]

  ce face Germania? Aloca fonduri fara sa astepte si sa faca parte din tarile care condamna totalitarismul din China!! Pe ce planeta traim!?
 • 0 (2 voturi)    
  Trist dar adevarat... (Duminică, 21 februarie 2021, 11:24)

  Cactus Jack [utilizator]

  Cheltuielile militare a Germaniei si Frantei sunt in jur de 50 mld USD/an. Daca doar 10% din aceasta suma s-ar aloca caminelor de batrani, ar fi suficient. In principiu caminele de batrani in Germania sunt in stare bune, ingrijite. Apusul vietii a batranilor este asigurata, mai putin a pensionarilor in care majoritatea traiesc in saracie. Daca asiguri o crestere de ca 3% la o pensie de 600-700 euro (aproape fiecare a doua pensie), inseamna o crestere lunara de 21 euro. La o pensie de peste 3000 euro, o crestere de ca 100 euro. Adica majoritatea pensionarilor cu venituri mici, (in special femeile) traiesc in saracie. Tot sistemul de calcul a pensiei in Germania este depasita, dar nimeni nu are curajul-s-o schimba.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by