Două incendii aparent accidentale au distrus cel puțin două corturi vineri fără a provoca vreo victimă în două tabere de migranți de pe insula Lesbos și din Grecia continentală, în timp ce condițiile de cazare sunt denunțate de ONG-uri, potrivit AFP.

Tabara migranti GreciaFoto: Captura YouTube

În Lesbos, în Marea Egee, incendiul declarat vineri după-amiaza devreme într-un cort din tabăra Karatepe „a fost cauzat de un scurtcircuit probabil după o defecțiune a radiatorului”, a declarat pentru AFP un responsabil pentru biroul de presă al pompierilor.

Potrivit unui angajat al taberei, un al doilea cort învecinat a fost, de asemenea, distrus de flăcări, fără a provoca vreo victimă.

Un alt incendiu a izbucnit vineri seară în afara cortului din tabăra Diavata din nordul Greciei continentale, unde locuiesc peste o mie de solicitanți de azil.

„Incendiul a fost stins rapid, dar cortul a fost distrus”, au spus pompierii. Conform informațiilor inițiale, solicitanții de azil au încercat să aprindă un foc pentru a se încălzi.

Valul de frig care a lovit Grecia de la începutul săptămânii a tensionat zeci de mii de solicitanți de azil găzduiți în tabere din toată țara.

Tabăra temporară Karatepe, unde locuiesc 6.000 de oameni, a fost înființată în grabă în septembrie, pe o câmpie inundată și în vânt, după două incendii mari care au devastat tabăra Moria de pe insulă, cea mai supraaglomerată și sordidă din acea vreme.

ONG-urile pentru drepturile omului au dat alarma în ultimele zile cu privire la deteriorarea condițiilor de trai din cauza frigului din tabăra Karatepe și au solicitat urgent deschiderea bisericilor și a altor clădiri încălzite pentru a găzdui în primul rând copiii.