Președintele SUA, Joe Biden, nu intenționează să trimită o invitație Rusiei pentru a participa la G7, a declarat vineri Casa Albă, spre deosebire de predecesorul său Donald Trump care a spus că este în favoarea ideii, potrivit AFP.

Joe Biden Foto: Pool-CNP / INSTAR Images / Profimedia

"Nu cred că vom da noi invitații Rusiei sau nu reiterăm invitații noi în Rusia", a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului SUA, Jen Psaki, reporterilor care călătoresc cu președintele în Air Force One. "Desigur, o invitație ar fi făcută în parteneriat cu partenerii noștri G7", a adăugat ea.

Rusia a fost expulzată din ceea ce era atunci G8 în 2014, după anexarea Crimeei, care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională.

Trump, care și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a îmbunătăți relațiile cu Vladimir Putin, s-a oferit să-l invite președintele rus la următorul summit al G7.

Președintele american Joe Biden a acuzat vineri Rusia că "atacă democrațiile noastre" și s-a declarat hotărât să "recâștige" încrederea Europei, avertizând însă că nu este de dorit o revenire la "blocurile înghețate din Războiul Rece", transmite AFP.

"Kremlinul atacă democrațiile noastre (...). Putin încearcă să slăbească proiectul european și alianța noastră NATO. Vrea să saboteze unitatea transatlantică deoarece este mult mai ușor pentru Kremlin să intimideze și să amenințe state singure decât să negocieze cu o comunitate transatlantică puternică și unită", a afirmat Biden, în primul său mare discurs despre politica externă pentru Conferința asupra securității de la Munchen.

Noul președinte s-a declarat hotărât să "recâștige" încrederea Europei.