Rusia a felicitat SUA pentru asolizarea de joi pe Marte a roverului Perseverance al agenţiei spaţiale americane NASA, după o călătorie de aproape şapte luni de pe Terra, pentru a căuta indicii cu privire la existenţa anterioară a vieţii pe Planeta Roşie, relatează vineri EFE.

Roverul PerseveranceFoto: NASA/JPL-Caltech

"În numele conducerii Roscosmos felicit echipa NASA şi Jet Propulsion Laboratory (JPL) pentru succesul asolizării roverului Perseverance pe Marte" a declarat pentru Telegram Serghei Saveliev, directorul general adjunct al agenţiei spaţiale ruse.

"Vă urez mult noroc pentru implementarea deplină a programului de cercetare", a adăugat el, citează Agerpres.

Roverul Perseverance al NASA a reușit să ajungă cu bine pe suprafața lui Marte, trecând cu succes de cele ”șapte minute de groază” de după intrarea în atmosferă. Misiunea a costat 2,7 miliarde dolari, iar roverul este cel mai sofisticat de până acum și conține o mulțime de experimente științifice. Dacă totul va merge bine, pe Marte va fi testat un elicopter special, dar și un instrument care va încerca să producă oxigen, extrăgând cu o pompă dioxid de carbon. Țelul suprem este să fie prelevate și probe de sol care să fie aduse pe Terra în 10 ani.