Temerile față de o inflație scăpată de sub control în Statele Unite, cauzată de miliardele de dolari băgate în planul de ajutor pe care Joe Biden vrea să îl adopte, sunt exagerate, potrivit economistului-șef al Fondului Monetar Internațional (FMI) Gita Gopinath, citează AFP.

Gita GopinathFoto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

„Experiența din ultimele patru decenii face puțin probabil, chiar și cu pachetul bugetar propus, ca Statele Unite să experimenteze presiuni crescânde asupra prețurilor care vor împinge în mod constant inflația cu mult peste obiectivul de 2% al Fed” (Banca Centrală Americană), a spus Gita Gopinath într-o postare pe blog.

Președintele SUA dorește să promoveze un plan gigantic de ajutor de 1,9 trilioane de dolari și „chiar și economiștii tradiționali care se ocupă își exprimă îngrijorarea cu privire la o economie supraîncălzită care ar putea împinge inflația mult peste intervalul acceptabil”, observă economistul-șef al FMI.

Dar dacă acest plan va fi adoptat, inflația „ar fi în jur de 2,25% în 2022, ceea ce nu trebuie să vă îngrijoreze”, a spus ea.

În 2020, inflația a fost de 1,3% în Statele Unite, conform indicelui PCE, utilizat de Fed.