Un alt nor de praf saharian ar urma să ajungă deasupra Europei în acest weekend, potrivit Serviciului european de supraveghere atmosferică Copernicus, care nu a precizat deocamdată dacă norul va fi vizibil cu ochiul liber, aşa cum a fost cel de la începutul lunii februarie, scrie AFP.

Furtuna de praf saharianFoto: NASA Earth Observatory

În primul weekend din februarie, cerul s-a colorat în galben-ocru, în special în sudul şi estul Franţei, odată cu trecerea unui nor de praf format în urma furtunilor de nisip din Algeria şi adus de vânturile care băteau înspre nord. Fenomenul a dus la o degradare semnificativă a calităţii aerului în regiunile afectate.

Un alt nor "important" şi "dens" de praf saharian se deplasează spre nord şi "urmează să afecteze anumite regiuni din Europa în cursul weekendului şi la începutul săptămânii viitoare", a anunțat vineri Serviciul Copernicus.

Cea mai mare cantitate ar urma să se concentreze în estul Spaniei şi în nordul Franţei, însă norul ar putea ajunge până în Norvegia.

"Am observat evenimente similare în decursul ultimelor săptămâni, cu un impact semnificativ asupra calităţii aerului în regiunile afectate. Credem că aşa se va întâmpla şi în cazul fenomenului care urmează să se producă, deşi nu este încă sigur în ce măsură norul va fi vizibil cu ochiul liber", a comentat Mark Parrington, director ştiinţific în cadrul Copernicus.

Norul de praf deşertic poate face ca cerul să devină roşu, poate limita vizibilitatea sau poate duce la apariţia unor urme pe maşini şi geamuri din cauza depunerilor de praf, dar impactul acestora este dificil de cuantificat cu patru sau cinci zile în avans, a adăugat el.

Copernicus prognozează în schimb o degradare a calităţii aerului în Spania, Franţa şi posibil în Regatul Unit şi ţările Benelux, avertizând asupra impactului acestui nor de praf asupra căilor respiratorii şi a depunerilor pe sol.

Norul precedent, care s-a deplasat deasupra Europei în perioada 4-8 februarie, a dus la depunerea mai multor micrograme de particule pe metru pătrat în cea mai mare parte a regiunilor din sudul Europei, echivalentul unei cantităţi "de câteva sute de ori mai mare" decât media, conform serviciului Copernicus. (Sursa: Agerpres)