Guvernul Benjamin Netanyahu a atenţionat, vineri, Statele Unite că revenirea în Acordul nuclear iranian va facilita avansarea activităţilor atomice iraniene.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

„Israelul menţine angajamentul de a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare; poziţia Israelului faţă de Acordul nuclear iranian nu s-a schimbat”, anunţă Guvernul israelian într-un comunicat postat pe site-ul propriu, potrivit Mediafax.

„Israelul consideră că revenirea la Acordul nuclear va facilita parcursul Iranului spre arsenal nuclear. Israelul este în contact strâns cu Statele Unite pe această temă”, a subliniat Guvernul israelian.

Administraţia Joseph Biden a semnalat, joi, că Statele Unite ar accepta o invitaţie a Uniunii Europene de reluare a negocierilor cu Iranul pe tema Acordului nuclear iranian (Planul Comun Complet de Acţiuni - JCPOA).

Enrique Mora, un diplomat european de rang înalt, a transmis că Uniunea Europeană este „pregătită” să organizeze negocieri pe tema programului nuclear iranian, în contextul în care este un „moment critic”.

Iranul a intensificat activităţile de stocare a uraniului ca reacţie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.

Preşedintele Hassan Rohani a transmis că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Noul ambasador israelian la Washington, Gilad Erdan, a avertizat marţi că Israelul s-ar putea disocia de strategia Administraţiei Joseph Biden privind programul nuclear iranian în cazul în care Statele Unite revin în Acordul atomic din 2015.