Sute de credincioși printre care s-au numărat și înalți oficiali sârbi și membri ai clerului s-au strâns vineri în Belgrad pentru a participa la ceremonia de întronare a noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, la o zi după alegerea sa, relatează Reuters.

Patriarhul PorfirieFoto: Andrej Isakovic / AFP / Profimedia Images

Porfirie, în vârstă de 59 de ani, este al 46-lea patriarh al Serbiei, succedându-i patriarhului Irineu care a murit de COVID-19 în luna noiembrie a anului trecut.

Flancat de episcopi în veșminte de sărbătoare, Porfirie a primit cârja arhierească și mitra patriarhului, însemnele funcției.

Majoritatea celor prezenți la ceremonie, inclusiv noul patriarh, nu a purtat măști de protecție în pofida creșterii recente a numărului de infecții cu coronavirusul în această țară.

O altă parte a ceremoniei de întronare va avea loc în următoarele săptămâni când Porfirie va fi întronat și la mănăstirea Peć din Kosova, scaunul medieval al patriarhilor Bisericii Ortodoxe Sârbe.

„Kosovo este pentru noi (...) un cordon ombilical care ne leagă cu esența identității noastre”, a declarat Porfirie în cadrul unei predici.

Sârbii și Biserica Ortodoxă Sârbă consideră Kosovo leagănul credinței lor, unele din cele mai importante locații religioase ale acestora fiind situate în teritoriul pierdut de Belgrad în 1999.

REFERINȚĂ: