Focuri de armă și explozii de rachete au erupt vineri în capitala somaleză Mogadishu după ce forțele guvernamentale s-au ciocnit cu susținătorii opoziției ieșiți să protesteze împotriva amânării alegerilor, relatează Reuters.

Explozie MogadishuFoto: Hassan Bashi / Xinhua News / Profimedia Images

Mai multe înregistrări video cu incidentele au apărut pe platformele social media, una dintre acestea arătându-l pe fostul premier Ali Khaire în fruntea unui grup de demonstranți când sunt surprinși de focurile de armă.

Jurnaliștii Reuters de la fața locului au relatat că au auzit focuri de armă intermitente dar și explozii mai puternice.

„Numeroase forțe ne-au atacat puternic, sunt acum pe burtă într-o alee. E un masacru”, a transmis un protestatar telefonic agenției Reuters.

Acesta a afirmat că forțele speciale Gorgor antrenate de Turcia se află printre trupele care atacă demonstranții.

O altă înregistrare video arată fum după ce o rachetă a lovit un rând de magazine aflate vizavi de intrarea în aeroportul din capitala somaleză.

Degenerarea rivalităților politice în violențe va provoca îngrijorări profunde în rândul aliaților Somaliei, existând deja temeri că acestea vor ajuta insurgența al Shabaab susținută de al Qaeda.

Al Shabaab organizează atacuri asupra civililor în mai multe regiuni din Africa de Est dorind să instaureze respectarea strictă a legii șaria.

„Forțele armate sunt în disoluție și numeroase trupe revin la loialitățile față de clan”, afirmă colonelul Ahmed Abdullahi Sheikh care a fost timp de trei ani până în 2019 comandantul unității de elită Danab antrenată de Statele Unite.

„Este haos. Nu mai există nicio structură de comandă”, a adăugat acesta, precizând de asemenea că se teme că mai multe trupe ale armatei somaleze se vor alătura luptelor ceea ce va permite insurgenților islamiști să câștige teren.

Citește și: