Curtea supremă britanică a stabilit vineri, într-o decizie foarte așteptată, că șoferii Uber pot fi considerați angajați, respingând recursul gigantului american, al cărui model economic în Regatul Unit ar putea suferi modificări importante, potrivit AFP.

Masina de la UberFoto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Cea mai înaltă instanță britanică a decis în unanimitate împotriva Uber. Decizia înseamnă că șoferii Uber ar trebui să aibă dreptul, spre exemplu, la un salariu minim sau la concedii plătite. Decizia ar putea de asemenea să aibă efectul unui bulgăre de zăpadă pentru ansamblul platformelor digitale.

Uber sesizase Curtea supremă după ce a pierdut în două rânduri, în 2017 și 2018, în fața tribunalelor.

Justiția a dat dreptate de fiecare dată unui grup de 20 de șoferi Uber care estimau că aveau dreptul la un statut de angajat, ținând cont de timpul lucrat și de controlul exercitat de grup asupra lor, spre exemplu prin sistemul de evaluare.

Compania a susținut de la început că șoferii au statut de lucrători independenți, deoarece își aleg orarul și locul de muncă, colaborând cu mai multe aplicații în același timp.

Prin decizia Curții supreme, șoferii care au depus plângere se pot acum orienta spre un tribunal pentru a obține despăgubiri.

Teoretic, și alți șoferi pot cere acum în justiție obținerea statutului de angajat.

Platforma, care nu este profitabilă la scară mondială, ar putea fi nevoită să crească tarifele în Marea Britanie, cu riscul de a pierde cote de piață în cazul în care competitorii nu sunt supuși acelorași reguli.