Noi confruntări violente au avut loc pentru a treia noapte la rând între poliția spaniolă și demonstranții care protestează față de încarcerarea rapperului Pablo Hasél, relatează The Guardian.

Proteste violente in SpaniaFoto: Matthias Oesterle / Zuma Press / Profimedia

Zeci de persoane au fost arestate de marți noaptea când proteste violente au izbucnit după ce poliția l-a reținut pe artistul în vârstă de 32 de ani care se baricadase într-o universitate din Catalonia pentru a evita arestarea.

Violențele au atras critici la adresa partidului stângii radicale Podemos, un partener junior în coaliția de guvernare de stânga. Podemos s-a opus încarcerării lui Hasél și a susținut public protestele.

Poliția a arestat 6 persoane în Barcelona joi după ce protestatarii au ridicat baricade, acțiune la care forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene.

Centrul capitalei catalane a fost umplut de coșuri de gunoi incendiate, protestatarii dând foc și la piese de mobilă și aruncând pietre și sticle în mașiniile de poliție, deteriorând de asemenea și autoturisme private.

Sediul ziarului El Periódico de Cataluna a fost atacat în timp ce televiziunea TVE a arătat confruntări în orașul Valencia din estul țării.

Cu o noapte în urmă sute de persoane s-au strâns în piața Puerta del Sore din Madrid pentru a cere eliberarea lui El Periódico de Cataluna, aruncând cu sticle în forțele de ordine, ciocnirile violente durând mai multe ore.

Poliția a arestat 19 persoane iar serviciile de urgență ale capitalei spaniole au anunțat că 55 de persoane au fost rănite inclusiv 35 de polițiști.

În Barcelona și alte trei orașe catalane protestatarii au aruncat obiecte înspre forțele de ordine și au incendiat baricadele miercuri în timp ce poliția a încercat să îi evacueze și a tras cu gloanțe de spumă.

În jur de 50 de persoane au fost arestate în întreaga țară.

Directorul poliției regionale din Catalonia, Pere Ferrer, a declarat că ofițerii s-au confruntat cu un „scenariu extrem de complex” din cauza „volumului ridicat de dezordine publică” care a inclus și jefuirea unor magazine.

Stânga radicală

Hasél, cunoscut pentru opiniile sale radicale de stânga, a fost arestat după ce nu s-a predat poliției vinerea trecută pentru a ispăși o pedeapsă de 9 luni de închisoare.

Rapperul a fost condamnat pentru postarea unor mesaje pe Twitter în care l-a catalogat pe fostul rege Juan Carlos I un lider mafiot și acuzând poliția de torturarea și uciderea unor demonstranți și migranți.

Sute de artiști și-au exprimat sprijinul pentru Hasél, printre aceștia numărându-se regizorul de film Pedro Almodóvar și actorul Javier Bardem.

Amnesty International a catalogat încarcerarea sa din cauza unor postări pe Twitter și a versurilor melodiilor sale „nedreaptă și disproporționată” în timp ce susținătorii cântărețului afirmă că punerea sa sub acuzare reprezintă un atac periculos la adresa libertății de exprimare.

Violențele au fost denunțate de politicieni din toate zonele spectrului politic, vicepremierul Carmen Calvo, membră a Partidului Socialist, afirmând că acestea nu pot fi apărate.

„Niciun drept nu poate fi apărat sau exprimat prin violență. Este o linie roșie absolută”, a afirmat aceasta la televiziunea publică RTVE.

Premierul Pedro Sanchez a păstrat tăcerea cu privire la caz și protestele care au scos în evidență prăpastia tot mai mare între partidul său socialist și Podemos, formațiune născută în urma mișcării Indignados care a organizat în 2011 proteste în întreaga Spanie împotriva măsurilor de austeritate.

Legiuitorul Podemos Pablo Echenique și-a exprimat public pe Twitter susținerea pentru proteste în timp ce demonstranții se ciocneau cu forțele de ordine.

„Tot sprijinul meu pentru acești tineri antifasciști care cer pe străzi dreptate și libertate de exprimare”, a scris acesta.

Însă și mai multă furie a fost îndreptată împotriva vicepremierului și liderului Podemos Pablo Iglesias care a criticat încarcerarea lui Hasél și a folosit-o pentru a pune sub semnul întrebării democrația din Spania.

Pe același subiect: