În cei patru ani cât a fost șef de stat, Igor Dodon și-a însușit 40 de obiecte din cele 100 înscrise în Registrul cadourilor protocolare de la președinția Republicii Moldova, scrie Timpul.md, adăugând că fostul președinte nu a scos din buzunar niciun leu pentru acestea.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, potrivit sursei citate, unii angajați ai președinției din țara vecină au încălcat normele legale și au a acceptat cadouri scumpe, pe care le-au oferit gratuit fostului șef de stat.

Alte cadouri de lux, primite de Dodon în cadrul unor evenimente oficiale, nici nu au fost declarate, iar fostul președinte pare să și le fi însușit ilegal.

De mai bine de 7 ani, în R. Moldova există o lege, o hotărâre de Guvern și un regulament cu privire la cadourile pe care le pot primi demnitarii și funcționarii publici. Documentele adoptate încă în 2013 stabilesc că orice cadou primit de un funcționar sau demnitar de stat, în timpul evenimentelor oficiale sau de protocol, trebuie obligatoriu să fie declarat unei Comisii de evidență și evaluare a acestor cadouri.

Comisia e formată din trei angajați ai instituției în care activează beneficiarul cadoului. Aceasta trebuie să evalueze bunul, să îl înscrie într-un Registru al cadourilor admisibile, iar dacă demnitarul care a primit cadoul vrea să și-l păstreze, Comisia i-l poate returna gratuit doar dacă valoarea cadoului este mai mică de 1000 de lei moldovenești (circa 47 de euro). În cazul în care valoarea este depășită, demnitarul trebuie să plătească diferența de preț înainte de a-l lua. Eschivarea de la aceste reguli se consideră delapidarea averii străine și se pedepsește penal.

Într-un interviu pentru jurnaliștii de la PRO TV, Igor Dodon declara acum un an că a primit un set de birou, identic cu cel de pe masa lui Vladimir Putin, cu ocazia unui forum al oamenilor de afaceri ruși de la Chișinău.

În Registrul cadourilor protocolare, acest dar de la oamenii de afaceri ruși nu se regăsește. Întrebat de Timpul.md de ce nu a fost declarat cadoul, Igor Dodon s-a eschivat să răspundă. Fostul președinte a refuzat să spună și cine este omul de afaceri rus care i-a oferit darul.

Un astfel de set de birou costă, pe siteul companiei producătoare, aproape 400 de mii de ruble rusești. Producătorul, o uzină rusească de producere a armelor, afișează pe site și o descriere pe măsură a setului: „Orice admirator al lui Putin, cu siguranță visează să aibă în proprietate un set de birou la fel ca al acestei personalități remarcabile. Acesta poate fi un cadou la alegeri pentru un demnitar, un conducător de companie sau orice persoană ambițioasă. Setul de scris este executat din malachit, una dintre cele mai nobile pietre, al cărei farmec este subliniat de placarea cu aur”.

Luxosul set de birou despre care Igor Dodon afirmă că îi aparține nu se regăsește nici în declarația de avere a fostului președinte.

Timp de patru ani de Președinție, Igor Dodon a primit în proprietate privată de la Comisia de evaluare a cadourilor 40 de obiecte din cele circa 100 înscrise în Registrul cadourilor protocolare. Pentru niciunul dintre ele, fostul președinte nu a scos din buzunar niciun leu. Comisia de evaluare le-a apreciat pe toate la prețuri mai mici de o mie de lei, arată investigația realizată de Timpul.md.