DOCUMENT Opt din zece tinere europene evită anumite spații publice (studiu UE)
„De teamă că ar putea fi agresate fizic sau sexual ori hărţuite, 83% dintre femeile cu vârste între 16 şi 29 de ani evită să meargă singure în anumite locuri, fie să se deplaseze pe anumite străzi sau cartiere, fie să se afle izolate cu o altă persoană”, potrivit studiului realizat de Agenţia europeană pentru drepturi fundamentale (FRA).
Pentru realizarea studiului, FRA a interogat, în anul 2019, 35.000 de persoane din Uniunea Europeană, Regatul Unit şi Macedonia de Nord cu privire la percepţiile lor asupra infracţionalităţii, securităţii şi drepturilor victimelor.
„Tinerele femei în special evită diferite locuri temându-se pentru securitatea lor. Aceasta este o chestiune importantă în termeni de egalitate, întrucât demonstrează că ele nu pot utiliza spaţiile publice în aceeaşi manieră ca bărbaţii”, a declarat autorul raportului, Sami Nevala, pentru AFP.
Pentru comparaţie, doar 58% dintre bărbaţii din aceeaşi categorie de vârstă afirmă că adoptă acelaşi comportament, potrivit FRA, care oferă astfel primele date statistice transfrontaliere privind infracţionalitatea şi securitatea.
Studiul mai arată că peste 22 de milioane de persoane sunt atacate fizic în fiecare an în Uniunea Europeană şi că 110 milioane sunt ţinta hărţuirii. O proporţie de 9% dintre persoanele intervievate au recunoscut că s-au confruntat cu violenţa fizică în ultimii cinci ani, iar 6% au devenit victime ale violenţei fizice în precedentele 12 luni.
Totuşi, mai puţin de o treime dintre victimele violenţei fizice s-au adresat autorităţilor. O altă concluzie a studiului este aceea că 41% dintre respondenţi au declarat că au fost hărţuiţi în ultimii cinci ani, iar 29% s-au confruntat cu asemenea incidente în anul precedent.
FRA defineşte hărţuire drept insulte sau ameninţări adresate în persoană sau online.
Această agenţie europeană, ce are sediul la Viena, le-a cerut ţărilor membre să se concentreze pe categoriile care s-au confruntat cu rate ale violenţei mai ridicate decât media, inclusiv tineri, persoane cu dizabilităţi, minorităţi etnice şi membri ai comunităţii LGBT.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Nu idiotilor, nu e o problema de egalitate. E o problema de siguranta publica si infractionalitate. Si eu evit anumite cartiere, mai ales cand sunt cu copiii.
Cumva pretind ca ele 'fac eforturi blah blah'. Cand o sa vada amenzi si plateasca despagubiri de sute de miioane de euro, doar atunci or sa faca eforturi, pana atunci doar platesc regeste pe aia de la PR sa dea comunicate.
Iar offline, multi ies din sistem, se lasa de scoala, nu le mai stie nimeni adresa reala, se drogheaza etc. Mai multa responsabilizare nu ar strica.
Asta stiu inca de acum 40 de ani, din copilarie.
La mine in oras era un cartier (mai exista si azi) unde pentru copiii spalati era imposibil sa circule, chiar si ziua. Odata pe saptamana trebuia sa trec tangential pe langa cartierul respectiv si trebuia sa ma feresc de haitele de caini si de haitele de infractori juvenili.
De obicei traversam zona periculoasa cand erau si adulti prin preajma. Adulti spalati, trebuie sa precizez, adica unii care pareau sa nu fie de aceeasi teapa cu infractorii juvenili.
La fel este si cu femeile tinere, care tin la bunastarea lor corporala si materiala. N-au ce sa caute prin cartierele rau famate. Nu ziua si mai ales nu noaptea. E o chestie de bun-simt si autoconservare.
Mai departe... politrucii pot sa promoveze idei de genul „defund the police” sau chiar desfiintarea politiei. Borfasii ataca, la fel ca orice pradator, mai ales indivizii slabi, adica copii, femei, batrani, aici nu e vorba despre vreo discriminare sistemica. Pur si simplu asa functioneaza infractorii.