NATO nu a luat nicio "decizie finală" privind retragerea forţelor sale armate din Afganistan până la 1 mai, a declarat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP şi dpa, potrivit Agerpres. Cu toate acestea NATO a hotărât extinderea misiunii de instruire din Irak.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

"Nu am luat o decizie finală asupra viitorului prezenţei noastre. Dar pe măsură ce termenul de 1 mai se apropie, aliaţii din cadrul NATO vor continua să se consulte îndeaproape şi să se coordoneze în următoarele săptămâni", a declarat el la finalul unei videoconferinţe a miniştrilor apărării din ţările NATO.

În termenii acordului semnat în februarie 2020 de SUA şi de talibani, contingentele statelor angajate în Afganistan ar trebui să părăsească ţara până la 1 mai 2021.

Islamiştii radicali trebuie să negocieze cu bună credinţă, să reducă nivelul vărsării de sânge şi să-şi respecte angajamentele de a pune capăt cooperării cu teroriştii internaţionali, a îndemnat Stoltenberg.

"Astăzi, am decis extinderea misiunii NATO de instruire din Irak, pentru susţinerea forţelor irakiene în acţiunile de combatere a terorismului şi de a asigura că nu revine reţeaua teroristă ISIS (Stat Islamic în Irak şi Siria -n.red.). Dimensiunea misiunii noastre va creşte de la 500 de membri la aproximativ 4.000. Iar activităţile de instruire vor include mai multe instituţii de securitate irakiene şi alte zone în afară de Bagdad. (...) Misiunea noastră se desfăşoară la solicitarea Guvernului irakian, prin respectarea în totalitate a suveranităţii irakiene şi a integrităţii teritoriale", a subliniat secretarul general NATO, potrivit Mediafax.