Guvernul Marii Britanii a sancţionat, joi, trei generali din Myanmar acuzaţi de grave încălcări ale drepturilor omului comise în contextul loviturii de stat militare, informează agenţia Reuters. De asemenea și Canada a spus joi că va impune sancțiuni față de nouă oficiali militari, spunând că lovitura de stat a dus la rețineri în masă.

Protest în Yangon, MyanmarFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

"Noi, alături de aliaţii internaţionali vom trage la răspundere armata din Myanmar pentru încălcarea drepturilor omului şi vom încerca să facem dreptate poporului din Myanmar", a declarat ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, potrivit Mediafax.

Guvernul de la Londra a dispus sancţiuni împotriva ministrului Apărării din Myanmar, Mya Tun Oo, a ministrului de Interne, Soe Htut, şi a adjunctului ministrului de Interne, Than Hlaing.

În plus, au fost aplicate măsuri pentru blocarea oricărei forme de asistenţă britanică destinată regimului militar din Myanmar.

"Armata şi Poliţia din Myanmar au comis încălcări grave ale drepturilor omului, abuzuri asupra dreptului la viaţă, asupra dreptului de participare la adunări paşnice, asupra dreptului de a nu fi arestat arbitrar şi asupra libertăţii de exprimare", a comunicat Guvernul Boris Johnson.

Și ministrul canadian de Externe, Marc Garneau, a anunțat va impune sancțiuni față de nouă oficiali militari.

”Lucrăm împreună cu partenerii internaționali care cer restaurarea guvernului ales democratic, și repetăm apelurile lor la armata din Myanmar să îi elibereze pe cei pe care i-a reținut nejustificat”.

Forţele de ordine din Myanmar au utilizat joi tunuri de apă împotriva demonstranţilor.

Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto al Myanmarului până la lovitura de stat militară produsă pe 1 februarie, este vizată de două acuzaţii cu caracter penal şi riscă să rămână în detenţie pe termen nedeterminat. Iniţial, Aung San Suu Kyi era vizată de acuzaţia importării unor staţii de emisie-recepţie, dar avocatul său, Khin Maung Zaw, a declarat marţi că fostul premier de facto este inculpat şi pentru încălcarea Legii privind gestionarea dezastrelor, un act normativ destinat aplicării restricţiilor antiepidemice.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Militarii patrulează în capitala Myanmarului, Naypyidaw, şi în cel mai mare oraş al ţării, Yangon.

Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a intervenit în contextul în care urma să înceapă noua legislatură, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern. Consilierul de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi-a atras critici în ultimii ani din cauza tolerării acţiunilor de reprimare asupra minorităţii musulmane rohingya. Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

Regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale în unele cartiere din oraşul Yangon (Rangoun), capitala economică a ţării, precum şi în zone din Mandalay, al doilea oraş ca mărime din Myanmar. Circulaţia a fost interzisă pe timp de noapte, iar adunările în grupuri mai mari de cinci persoane nu sunt permise.

În ultimele săptămâni au avut loc mitinguri de protest în capitala ţării, Naypyidaw, precum şi Yangon şi în numeroase alte zone din Myanmar.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a exprimat "preocupare profundă" privind criza din Myanmar, cerând eliberarea imediată a deţinuţilor politici. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe tema situaţiei din Myanmar. Statele Unite au anunţat sancţiuni împotriva regimului militar din Myanmar.