Facebook a dat unfriend Australiei: A blocat orice conținut media pentru utilizatorii rețelei, generând un întreg scandal VIDEO
Blocarea conținutului de pe platforma socială vine ca reacție la o propunere legislativă care i-ar obliga pe giganții tech Facebook și Google să negocieze cu companiile media și să plătească pentru conținutul de pe rețelele sociale.
Câteva pagini guvernamentale care vizau serviciile de sănătate și urgență, pagini privind acțiuni caritabile sau agenția de meteorologie au fost și ele blocate, Facebook recunoscând ulterior că acestea au fost ”victime colaterale”, potrivit BBC.
Guvernul australian a criticat vehement mișcarea companiei, transmițând că demonstrează ”puterea imensă” pe care o au pe piață giganții social media.
Oficialii guvernamentali mai spun că impactul asupra comunității este extraordinar de mare, în contextul în care în jur de 17 milioane de australieni accesează rețeaua socială lunar. Escaladarea dramatică a conflictului a generat reacții critice și din partea jurnaliștilor, politicienilor și activiștilor specializați în drepturile omului.
Și Google a anunțat în ianuarie că va bloca motorul său de căutare în Australia dacă guvernul va implementa noul cod ce o forțează – ca și pe Facebook – să plătească firmelor media pentru dreptul de a le folosi conținutul.
Australia vrea o lege ce obligă marile companii tech să negocieze plăți către editorii și difuzorii locali pentru conținutul inclus în rezultatele căutărilor și în fluxurile de știri. Dacă nu ajung la un acord, prețul va fi decis de un arbitru guvernamental.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Speriata de pierderea masiva de utilizatori, FB va schimba abordarea. Eventual ii va sponsoriza pe cei care creeaza continut.
Asa functioneaza economia de piata. Cerere si oferta. Si este foarte sanatos sa functioneze asa.
Daca Facebook nu respecta regulile Australiei, poate sa plece unde vrea. Sa se duca in Rusia sau in Coreea de Nord daca nu vrea, ca acolo sunt comunisti pesedisti proletari care ii lasa sa faca ce vor!
In tarile dezvoltate, statul are puterea sa decida!
WEB 1.0: iti faci un site: www.ionel.com. Desi Internetul a fost gandit ca ceva descentralizat, oamenii ajung la tine pe site prin motorul de cautare al lui Google, adica un privat. Google promite un algoritm echitabil, dar care favorizeaza gigantii. Cauti "cartofi", o sa iti dea cei mai mari producatori de cartofi, in ordinea "page rank-ului". Nu esti in primele 4-5 cautari, nu existi, pentru ca de facto omul cauta in medie primele 3-4 rezultate intorarse de Google. Rezultat: giganii au crescut si mai mult, sa zicem Amazon, Best Buy, eMag, etc., micii producatori sunt la mila gigantilor, pot vinde doar prin ei. Gigantii ( in general americani ) ii cumpara pe cei clasati un pic mai jos, asa ca, daca vom continua in stilul acesta, vom avea doar cateva optiuni pentru a cumpara si cele mai banale produse: 2-3 giganti globali care mimeaza concurenta, fiindca ar fi de porc sa ramana doar 1, si cam atat. Este ceea ce avertizau expertii cu privire la globalizare: ori este cel mai bun, ori dispari.
WEB2.0 -> site-ul tau nu mai e asa important, ai mai mult trafic propria pagina pe Facebook, Instagram, Tweeter, etc a firmei si tot la mana catorva giganti esti. Nu mai cauti activ, iti imping ei pe feed, tot dupa niste algoritmi sofisticati ganditi pentru a le maximiza profitul, traficul, lucruri ce pentru tine tine loc de realitate.
Pe moment te bucuri, social media iti aduce mai multi clienti. Afacerea ( de nisa ) creste, dar la un moment dat vei fi fortat sa o vinzi unui big player.
Nu ma refer doar la a vinde si cumpara. E mult mai mult. Este vorba de a manipula, modificarea perceptiei, a alegerilor, inclusiv politice.
E un fel de piraterie.. ca și cum tu ai începe să pui pe site-ul tău cca 5 min din filmele de la hollywood.. exact partea cu spoilere..
Dupa ce au luat tot au inceput abuzul fortand utilizatorii sa-si dea acordul ca datele, imaginile, conversatiile lor private sa fie impartite cu restul firmelor din grup si externe. Ca sa intelegi, tu poti sa nu ai cont pe nici una din platformele de mai sus, dar grupul FB stiind ca tu interactionezi cu 100 de persoane si o mare parte au cont si profile, practic te cunoaste si pe tine mult mai bine decat te cunosc prietenii tai.
De asta eu am trecut pe Signal. Dar solutia nu poate fi decat eliberarea utilizatorilor din monopolul lor pe controlul interactiunile sociale care a provocat BREXIT, Trump, scurgeri de date, continut ilegal gen nazist pe care FB refuza sa-l dea jos etc.
Mai cumpara si trusturile media, daca nu ei sunt deja trusturi media, care oricum nu se mai pot intretine din furnizarea de stiri, toate sunt afiliate politic sau se transforma ei in trusturi media de generatie noua, cum e Google, Facebook.
Odata ce ai obtinut bani, putere politica si control asupra media, democratia se termina, incepe moguliada. Si in Rusia, Putin e un fel de mogul, numai ca ordinea in care a obtinut elementele puterii a fost alta, la comunisti intai e puterea politica, apoi media si abia la sfarsit banii ( poti sa mimezi ca esti "sarac si cinstit" dar sa beneficiezi de palate). In orice caz, se ajunge in cam acelasi loc...
Mai sunt si alte elemente, datorii publice tot mai mari, nevoia de finantare a defixitelor, dar si de a ascunde faptul ca multi din banii celor care ii depun la banci sunt cheltuiti de catre state, care ii iau cu imprumut. Daca intr-o zi vom da navala toti sa ne scoatem banii din banci, vom vedea ca ei au fost mancati de mult, bancile imprumuta statele stiind ca nu vor plati niciodata datoria, si totusi ingineria financiara le convine de minune! Acea datorie publica s-a dus incet-incet, din buzunarele fiecarui cetatean care e imprumutat de stat fara sa fie intrebat, in buzunarele acelor indivizi care chiar si in pandemie au inregistrat profituri imense.
Bine este sa intrebi si un prieten, se pun si expertii - toata chestia este sa ai acces.
Nu ai acces, mai nimic nu esti.
si acu intrebare de 200 de pct:
Am castigat mai mult ca am avut acces gratuit la informatiile oferite de site-uri de stiinta care incarcau diferite studii si rapoarte legate de coronavirus???
Astept pareri personale dar si info cu caracter general, la nivel de grup, comunitate...
Czu multumiri
Se poate trai foarte bine si fara Facebook dar daca totusi este importanta lista impresionanta de prieteni/cunostinte cu care oricum probabil ca nu s-a mai discutat de ani de zile, exista destule alternative.
Iar in loc de Google se poate folosi duckduckgo.com care are marele avantaj ca nu-ti urmareste fiecare pas.
2. se poate trăi fără social media!
3. dacă Google ți-ar cere bani pt Android (cum face Microsoft pt Windows), Gmail, Youtube, etc.? iar referitor la urmăriri cred că suferim prea mult de această fobie, "lucrând" puțin prin setări vei putea să reduci foarte mult din această urmărire!!!
Sa realizezi ca esti o marfa nu este o fobie (mai precis datele personale si modalitatea de a fi influentat).
Pentru a raspunde la punctul 3, ar fi de scris foarte mult, dar ma opresc aici.
2. de acord.
1. Problema cu "raftul" este atunci cand acesta poate avea un impact negativ asupra societatii.
Sper ca australienii sa ramana pe pozitii si sa nu cedeze santajului.
Cu alte cuvinte santajul este sa ceri bunuri, bani sau servicii necuvenite pentru a-l lasa pe celalalt sa isi desfasoare activitatea. Adica exact ce fac australienii. De fapt e taxa de protectie.
si tot nu inteleg unde e problema.Facebook nu preia stiri,doar expune linkuri catre companiile media.deci daca eu dau click pe o stire,ma duce pe site-ul companiei media care a difuzat stirea. De acolo,compania face bani din reclame afisate pe site..nu asa functioneaza ?
Pe de alta parte pe Facebook, ca si pe alte social media, stirile sunt "feed", adica iti sunt servite, nu ai in fata mai multe stiri si surse din care alegi informat pe cand daca mergi pe site-uri media poti alege domenii, stiri, ... si sa alegi ce e real si ce e fake.
Din alt unghi de vedere (cel comercial) de asemenea e bine sau rau.
E bine pentru ca ai continutul pe care il cauti "la degetul mic", motorul de cautare Google sau chiar si pe Facebook sunt foarte facile.
Pe de alta parte prin actiunea asta cei doi giganti ne arata ca puterea lor e foarte mare si ca pot opri fluxul de informatie oricand.
Guvernul australian face un pas cu curaj impotriva celor 2 (si nu numai, probabil) dar si plata "drepturilor de autor" catre terti va duce la o monopolizare a continuturilor catre sursele mari de stiri care isi vor permite sa livreze mult continut si cu care se va putea face un acord. Astfel cei mici care nu vor reusi sa semneze un acord individual nu vor primi nimic iar continutul lor va fi filtrat in cautari.
Un alt aspect este ca firmelor ca Facebook sau Google le va fi imposibil sa semneze acorduri individuale.
O astfel de lege in general va fi ca si cea cu afisarea pozelor de catre Google, care a fost restrictionata doar la un preview acum ~10 ani ... sigur lumea a si uitat de asta. Asa si cu stirile, probabil ca vor fi restrictionate la un nr. de cuvinte ... sper.
in primul rand, prin faptul ca iti filtreaza lista de prieteni stirile nu inseamna neaparat ca citesti stirile pe care le doresti. nici alternativele nu sunt ideale.
de exemplu sunt aplicatii in browser, precum feedly, care iti permit sa-ti organizezi feeduri de stiri. este o solutie imperfecta dar este exemplul prin care literalmente tu singur iti alegi stirile care conteaza pentru tine dintr-o lista pe care tu o creezi.
in plus, sunt creatori de continut media destinati fiecarui tip de public care filtreaza genul de stiri relevant pentru segmentul de care sunt ei interesati. ma gandesc la bloguri, podcasturi si diverse canale de youtube. astea au avantajul ca te poti duce in urma sa recuperezi ce s-a intamplat in ultimele cateva luni cat n-ai avut timp de acel subiect.
este pacat ca lumea foloseste FB pentru stiri, nu a fost conceput pentru asta, ci pentru a tine legatura cu colegi, familie, prieteni indepartati. indirect, asa cum filtreaza ce mai este nou cu acesti oameni in functie de ce genereaza atentie printre persoanele mai apropiate lor, asa sunt filtrate si stirile si asa ajungi sa primesti doar ce este controversat in loc de stirile de care chiar ai nevoie.
gloabe australiene...
Usor ies la suprafata toate beneficiile aduse de ele.
Pe de alta parte aceste companii trebuie sa plateasca parte din impozit pentru castigurile facute pe o anumita piata. De ce sa fie favorizata reclama pe internet, FB, Google, fata de cea la TV?