De la Brexitul din 31 decembrie 2020, artiștii britanici nu mai pot circula în Uniunea Europeană fără vize. Pentru a li se permite artiștilor britanici să călătorească fără vize în Uniunea Europeană, din cauza Brexitului, guvernul lui Boris Johnson vrea să găsească acorduri cu fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE separat, relatează 20 Minutes, potrivit Rador.

Monstrul BrexitFoto: Captura YouTube

La încheierea unei perioade de tranziție după ieșirea sa din Uniunea Europeană, pe 31 decembrie 2020, guvernul britanic a fost aprig criticat pentru că nu a negociat călătorii fără vize pentru artiștii în turneu și echipele lor în cadrul unui acord de liber schimb cu UE.

Adresându-se unei comisii parlamentare, secretarul de stat pentru Cultură, Caroline Dinenage, a declarat că, deși "ușa rămâne deschisă" pentru ample discuții cu UE, găsirea unei soluții cu privire la toate cele 27 de ţări membre UE ar fi "foarte complicată". Ea a considerat că guvernul britanic va avea șanse mai mari de succes dacă va recurge la "negocieri cu state individuale". "Cea mai mare problemă o reprezintă chestiunea permiselor de muncă și aceasta ţine într-adevăr de competența statelor membre individuale. Și de aceea ne concentrăm munca asupra acestui lucru", a adăugat d-na Dinenage.

Deputații europeni au auzit mărturii de la reprezentanții sectorului care au creionat o imagine sumbră a viitorului lor, dacă deplasările în UE nu le-ar fi facilitate. "Cred că impactul negativ al Brexitului asupra industriilor creative și în special asupra (artiștilor) independenți a devenit și mai brutal", a declarat Deborah Annetts, CEO la Icorporated Society of Musicians.

"Acum este o criză. Credem că trebuie să existe o discuție între guvern și Comisia Europeană", a adăugat ea, subliniind dublul impact al Brexitului și al pandemiei de coronavirus asupra artiștilor.

"Auzim mărturii de la oameni care spun lucruri precum: "Am impresia că trebuie să fac o alegere între a fi britanic sau a fi muzician", a mai spus Paule Constable, membru al colectivului independent Freelancers Make Theatre. O petiție susținută de vedete britanice pentru a cere scutiri de viză pentru profesioniștii și artiștii din muzică a reunit peste 280.000 de semnatari.

Vedete britanice, de la artişti pop şi rock, precum Ed Sheeran, Sting şi Roger Waters (Pink Floyd), până la nume importante din muzica clasică, printre care dirijorul Simon Rattle, au tras un semnal de alarmă încă din ianuarie cu privire la turneele în Europa ale artiştilor din Marea Britanie, în pericol din cauza Brexitului.

Într-o scrisoare publicată în ediţia de miercuri a cotidianului The Times, muzicienii au atras atenţia că guvernul şi-a încălcat o promisiune, aceea de a negocia călătoriile fără vize pentru muzicieni în Uniunea Europeană.

"Înţelegerea încheiată cu UE are o mare lacună, acolo unde ar trebui să existe libera circulaţie promisă pentru muzicieni - toată lumea dintr-un turneu muzical european va avea acum nevoie de permise de muncă costisitoare şi de un munte de documente pentru echipamentele lor'', au scris artiştii.

''Costurile suplimentare vor face ca mai multe turnee să fie neviabile, în special în cazul tinerilor muzicieni care ies la suprafaţă, care deja se luptă să îşi ţină capul deasupra apei din cauza interdicţiei COVID asupra muzicii live'', au menţionat semnatarii.