​La câteva zile distanță după ce șeful Comitetului Olimpic din Japona a fost silit să demisioneze ca urmare a acuzațiilor de sexism, partidul aflat la putere a decis să invite femeile la ședințele importante cu condiția ...”să nu vorbească”, relatează BBC News.

Toshihiro NikaiFoto: Hotnews

Preşedintele Comitetului de Organizare al JO de la Tokyo, Yoshiro Mori, a demisionat recent după ce a povestit că femeile nu se mai opresc din vorbit pe la ședințele organizației, astfel încât acestea devin interminabile.

Yoshiro Mori, 83 de ani, a comentat că sunt tot mai multe femei în conducerea comitetului și că ”trebuie să ne asigurăm că timpul lor de intervenție este limitat într-un fel, pentru că au dificultăți în a termina (de vorbit- n.red)”. Oficialul a atras asupra sa un val de acuzații de sexism și a fost nevoit să anunțe vineri depunerea mandatului.

Partidul Liberal Democratic aflat la guvernare a propus ca cele cinci femei parlamentar să participe la ședințele forului de conducere al formațiunii alcătuit numai din bărbați. Însă acestea nu vor avea voie să vorbească în timpul reuniunii, ci doar să depună propriile puncte de vedere după ședință.

Toshihiro Nikai, secretarul general al partidului în vârstă de 82 de ani, a anunțat, într-o conferință de presă, planul său de a aduce o ”perspectivă feminină” la ședințele conducerii de partid.

Acesta a mai spus că este conștient de criticile privind dominația bărbaților în forurile de conducere alese ale formațiunii și este important ca femeile din partid să ”observe„ procesul decizional.

"Este important să înțeleagă pe deplin ce discuții au loc (în conducerea partidului n.red). Aruncați o privire, despre asta este vorba”, a spus acesta, potrivit Reuters.

Presa niponă a relatat că cinci femei vor avea permisiunea de a asista la ședințe ca observatori, însă nu vor putea lua cuvântul, urmând să transmită ulterior eventuale amendamente secretariatului general.

O femeie la șefia Comitetului

Comitetul pentru organizarea Jocurilor Olimpice din Japonia se va reuni joi pentru alegerea succesorului lui Yoshiro Mori. Potrivit Reuters, comitetul îi va propune funcția unei femei: ministrul pentru Jocurile Olimpice Seiko Hashimoto, care a concurat de șapte ori în competiția sportivă la proba de patinaj și ciclism.

Demersul anunțat de televiziunea publică NHK are menirea de a drege imaginea instituției după scandalul acuzațiilor de sexism. Potrivit Reuters, Hashimoto a refuzat să comenteze informația. (Articol actualizat)