Noi detalii legate de răpirea și detenția prințesei Latifa la ordinul propriului tată șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte al Emiratelor Unite Arabe și emir al Dubaiului, au fost făcute publice de către apropiații fetei disperați că nu au mai avut nicio veste de la aceasta de luni de zile. Comisarul Națiunilor Unite pentru drepturile omului a transmis, potrivit BBC News, că va chestiona autoritățile Emiratelor Unite în legătură cu acest caz.

Printesa Latifa (captura BBC)Foto: Hotnews

Prințesa a încercat să fugă din țară în 2018, însă ar fi fost răpită și apoi readusă în Dubai, unde a fost închisă, la ordinul tatălui său, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, unul dintre cei mai bogați lideri ai lumii care a pozat în ultima vreme în ipostaza de mare reformator.

Prințesa a ținut legătura cu prietenii ei folosind un telefon secret, însă legătura a fost întreruptă brusc în urmă cu câteva luni. Acela a fost momentul care i-a făcut pe prietenii ei să facă publică întreaga poveste.

În convorbirile cu aceștia, prin video call, prințesa relatează despre tentativa de a fugi din țară, modul în care a fost răpită și readusă în Dubai. Tânăra spune că se teme pentru viața ei și că este ținută închisă, fără să știe ce se va întampla.

Ea mai povestește, potrivit înregistrărilor consultate de BBC, despre capitivitate și despre faptul că, la un moment dat, tatăl și soția acestuia (mama vitregă a prințesei) au invitat-o la o cină semi-oficială cu un emisar ONU pe probleme legate de drepturile omului. Prințesa nu i-a cerut ajutorul, iar comisarul ONU nu a suspectat nimic în neregulă, în condițiile în care părinții ar fi mințit-o că Latifa ar fi bipolară.

Publicarea înregistrărilor video cu relatările prințesei au generat reacții și au dus la presiuni în sensul intervenției ONU. Organizația Națiunilor Unite a transmis că va ridica problema detenției cu autoritățile din Emiratele Unite Arabe.

Anul trecut, mama vitregă a lui Latifa, prințesa Haya a fugit la Londra, cu copiii, Jalila, 12 ani și Zayed, 8 ani. Prințesa a cerut unui tribunal de la Londra un ordin de protecție împotriva căsătoriei forțate. Astfel, o instanță din Marea Britanie a decis că emirul Dubaiului a ordonat răpirea a două fiice și a orchestrat o campanie de intimidare împotriva fostei sale soții.