Rusia s-a declarat marți pregătită să revină în tratatul „Cer Deschis” (pact care permite survolul reciproc al teritoriilor ţărilor semnatare de către avioane de observaţie neînarmate), dacă Statele Unite vor proceda la fel, subliniind totodată că „nu va aștepta la infinit” o decizie americană, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Lăsăm uşa deschisă. Dar colegii noştri de la Washington şi din alte capitale ale NATO trebuie să înţeleagă că nu vom aştepta la infinit”, a declarat pentru agenţia de presă Ria Novosti ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov.

Potrivit lui Riabkov, procedura de retragere din acest tratat angajată de Moscova este încă în curs de desfăşurare şi va fi dusă la bun sfârşit „dacă până atunci SUA nu ne vor informa despre voinţa lor de a reveni la dispoziţiile acordului”.

El nu a precizat însă cât timp şi-a acordat Rusia pentru a-şi finaliza retragerea din acest text internaţional care permite controlul activităţilor militare şi al instalaţiilor strategice de pe teritoriul ţărilor semnatare.

Rusia s-a retras anul trecut din „Cer Deschis”, după abandonarea tratatului de către SUA, la ordinele preşedintelui Donald Trump, care denunţase şi alte acorduri internaţionale majore.