Solistul grupului polonez metal Behemoth a fost condamnat marți la o amendă pentru ofensă adusă sentimentelor religioase, după ce a publicat pe Facebook o fotografie cu piciorul său plasat pe chipul Fecioarei Maria, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adam Darski, cunoscut sub numele "Nergal", a fost declarat vinovat de un judecător al tribunalului regional din Varșovia și condamnat la o amendă de 15.000 de zloți (3.336 euro) în cadrul unei proceduri care nu necesită prezența acuzatului.

Avocatul lui Darski a precizat că acesta contestă decizia. Obiecția sa anulează automat sentința și dosarul va ajunge în proces.

Legea poloneză privind ofensarea sentimentelor religioase stârnește critici de mult timp, deoarece ar limita libertatea de exprimare. Legea prevede până la doi ani de închisoare pentru o persoană declarată vinovată.

Recent, trei militanți pentru drepturile homosexualilor au fost acuzași de ofensarea sentimentelor religioase după ce au distribuit afișe cu Fecioara Maria alături de curcubeul specific mișcării LGBT.

Nergal a postat fotografia incriminată pe Facebook, în 2019.

Reclamația a fost depusă de două organizații ultra-conservatoare poloneze, Ordo Iuris și Societatea patriotică.

În trecut, Nergal a mai fost în atenția justiției, după ce a rupt un exemplar al Bibliei, într-un concert.

Creat în 1991, grupul Behemoth, foarte popular pe scena metal mondială, este cunoscut pentru folosirea de simboluri păgâne și satanice.

Polonia, țară cu o puternică tradiție catolică, este condusă în prezent de partidul conservator-naționalist PiS, foarte apropiat de Biserică.

Anul trecut, Tribunalul Constituțional a interzis avortul în cazul de anomalii ale fetusului.

De acum, orice avort este interzis în Polonia, cu excepția cazurilor de viol, incest sau atunci când viața mamei este în pericol.