Forțele armate ale Marii Britanii vor returna medaliile retrase soldaților din cauza orientării sexuale a acestora după ce un veteran al Marinei Regale a câștigat o bătălie juridică ce durează de 27 de ani, relatează ABC News.

Medalii ale fortelor armate britaniceFoto: Rosemary Roberts / Alamy / Profimedia Images

Ministerul britanic al apărării a anunțat măsura marți, la peste două decenii după ce Marea Britanie a ridicat interdicția pentru persoanele LGBT să servească în forțele armate în 2000.

„Trupele LGBT au adus și continuă să aducă contribuții semnificative forțelor armate”, a declarat Johnny Mercer, ministrul pentru veterani.

„Anunțul de astăzi corectează o nedreptate istorică și demonstrează că forțele armate sunt un loc pozitiv pentru toți cei care aleg să servească”, a adăugat acesta.

Anunțul vine după ce lui Joe Ousalice, acum în vârstă de 70 de ani, i-au fost returnate patru medalii în timpul unei ceremonii de la sediul Marinei Regale din portul Portsmouth.

Ousalice a servit timp de 18 ani în marina britanică și a participat la Războiul Malvinelor precum și la operațiuni din Orientul Mijlociu.

Acesta a fost lăsat la vatră și deposedat de medalii în 1993, conduita sa fiind catalogată ca un „prejudiciu adus ordinii și disciplinei navale” deși a încercat să își țină orientarea sexuală secretă.

Acesta a fost forțat să își dezvăluie orientarea sexuală în timpul unei curți marțiale care l-a găsit vinovat că ar fi fost în pat cu un alt bărbat, o acuzație pe care Ousalice a respins-o mereu.

Veteranul a încercat fără succes să obțină returnarea medaliilor până când a acționat în instanță ministerul apărării în 2019. Ministerul a ajuns la o înțelegere în afara instanței în luna decembrie a acelui an, prezentându-și scuzele lui Ousalice și promițând să returneze medaliile veteranilor aflați în situații similare.

„Marina a fost viața mea și am iubit-o”, a declarat Ousalice când i-au fost returnate medaliile.

„Am servit timp de 18 ani înainte de a-mi pierde medaliile și de a-mi fi reduse gradul și pensia și știu că sunt mulți ca mine care merită ca această nedreptate să fie recunoscută”, a adăugat veteranul.