Vladimir Potanin, principalul acționar al gigantului minier Norilsk Nickel, a doborât un nou record de bogăție în Rusia în clasamentul Forbes, în ciuda faptului că holdingul său a încasat recent o amendă enormă pentru poluare, scrie AFP.

Potanin, impreuna cu Putin (Soci, februarie 2013)Foto: Agerpres

Averea celui mai bogat om din Rusia a depășit pragul de 30 de miliarde de dolari (circa 25 miliarde euro). Potrivit publicației RBK, niciodată un rus nu a fost atât de bogat.

Această estimare a averii sale se bazează pe creșterea cotației Norilsk Nickel în ultimele săptămâni, companie unde Potanin deține 34,54% din acțiuni.

Gigantul minier a profitat de o creștere solidă a prețurilor metalelor neferoase în ultimul an, printre care nichel și paladiu, unde grupul rus este primul producător mondial.

Compania este unul dintre cei mai mari poluatori din Rusia, potrivit ONG-urilor, și se află la originea unei catastrofe majore în Arctica, anul trecut.

La sfârșitul lui mai 2020, 21.000 de tone de carburant au fost deversate în mai multe cursuri de apă după prăbușirea unui rezervor al unei centrale termice care aparținea unei entități a Norilsk Nickel.

Poluarea a stârnit o imensă maree roșie, vizibilă din spațiu, în apropiere de orașul arctic Norilsk.

La începutul lui februarie, justiția rusă a condamnat grupul la o amendă record de 146,2 miliarde de ruble (1,6 miliarde euro).