Slovacia a demarat marți înscrierile la un recensământ național, numărul de persoane care își confirmă apartenența la un cult religios urmând să hotărască cât de mulți bani vor primi bisericile de la stat, relatează Euractiv.

Preoti catoliciFoto: Joel Klamar / AFP / Profimedia Images

Toți rezidenții slovaci vor trebui să se înregistreze electronic în următoarele 45 de zile sau prin corespondență până la 31 octombrie, urmând ca pentru prima oară în istoria Slovaciei, un recensământ național să decidă asupra fondurilor pe care bisericile le primesc de la stat.

Până acum cultele din Slovacia primeau o subvenție din partea statului în funcție de numărul preoților.

Însă un amendament la legea de finanțare a cultelor adoptat în 2019 stipulează că sumele acordate bisericii pot fi reduse dacă, potrivit unui recensământ, numărul de credincioși care își declară apartenența la o anumită confesiune scade cu 10%.

Același amendament prevede de asemenea o creștere a contribuțiilor statului față de biserică dacă numărul enoriașilor crește.

62% din slovaci s-au declarat romano-catolici la ultimul recensământ din 2011, Biserica Catolică rămânând cea mai bogată organizație din această țară.

Pe lângă o subvenție de 52 de milioane de euro acordată în 2021, statul slovac plătește profesorii de religie din școlile primare, facultățile de teologie, contribuie la întreținerea monumentelor culturale deținute de biserică, la finanțarea școlilor religioase și serviciilor sociale, plus alte subvenții directe și indirecte.

Însă potrivit unui sondaj de opinie realizat recent de campania #BezVyznania (#FărăReligie), 77% din slovaci declară că nu ar fi dispuși să susțină financiar biserica din propriul buzunar.

Citește și: