Protestatarii care se opun loviturii militare din Myanmar au blocat calea ferată care leagă Yangon și un oraș din sudul țării, la câteva ore după ce un emisar ONU a avertizat armata că vor exista ”consecințe grave” pentru orice răspuns violent contra demonstrațiilor pro-democrație, transmite Reuters.

Protest MyanmarFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Armata a tăiat internetul pentru a doua noapte consecutiv, serviciul fiind reluat dimineața.

În ciuda amplasării de vehicule blindate și soldați în mai multe orașe importante încă din weekend, protestatarii au continuat campania lor contra loviturii de stat din 1 februarie, cerând eliberarea liderei Aung San Suu Kyi și a altor persoane arestate din motive politice.

Pe lângă demonstrațiile din numeroase localități din această țară diversă din punct de vedere etnic, o mișcare de nesupunere civică a produs greve ce afectează funcționarea unor ramuri guvernamentale.

Protestatarii au ocupat marți o secțiune de cale ferată, blocând legătura dintre Yangon și Mawlamyine, scandând ”eliberați-ne imediat liderii” și ”Puterea este a poporului, dați-o înapoi”.

Demonstranți s-au adunat și în două locuri din Yangon – lângă principalul campus universitar și în fața băncii centrale, unde protestatarii încearcă să-i convingă pe angajați să se alăture mișcării de nesupunere civilă.

Prezența la protestele de săptămâna aceasta a fost mai mică decât cea de sute de mii de oameni de la primele demonstrații, dar mișcarea de opoziție față de lovitura militară de stat rămâne răspândită.