Economistă experimentată, nigerianca Ngozi Okonjo-Iweala, în vârstă de 66 de ani, a fost numită luni director general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), potrivit AFP.

Ngozi IwealaFoto: Wikipedia

Pe lângă faptul că este prima femeie care conduce OMC, ea este și primul african în fruntea instituției.

Okonjo-Iweala a fost numită luni prin consens la o ședință specială a Consiliului general al organizației. Ea va prelua funcția la 1 martie, iar mandatul său -care poate fi prelungit-va expira la 31 august 2025.

„O OMC puternică este esențială dacă dorim să ne recuperăm complet și rapid de la devastarea provocată de pandemia Covid-19. (...) Organizația noastră se confruntă cu multe provocări, dar lucrând împreună putem face OMC mai puternică, mai agilă și mai mai bine adaptată la realitățile actuale”, a pledat ea la scurt timp după numire.

De două ori ministru al finanțelor și șefa diplomației din Nigeria timp de două luni, Okonjo-Iweala și-a început cariera la Banca Mondială în 1982, unde a lucrat timp de 25 de ani. În 2012, nu a reușit să devină președinta acestei instituții financiare, pierzând numirea în fața americanului-coreean Jim Yong Kim.

"Cred că a făcut o treabă bună, fie în Nigeria, fie în celelalte țări în care a lucrat", a declarat pentru AFP Idayat Hassan, directorul Centrului pentru Democrație și Dezvoltare din Abuja.

„Nu este iubită doar în Nigeria, este adorată, este un simbol (...) pentru femei”, adaugă Hassan.

Poreclită adesea „Dr. Ngozi”, Okonjo-Iweala s-a născut în 1954 în Ogwashi Ukwu, în statul federal Delta (vestul Nigeriei). Tatăl său este un șef tradițional.

Cu toate acestea, candidata și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Statele Unite, unde a studiat la două universități de prestigiu, Massachusetts Institute of Technology (MIT) și Harvard.