Cel puțin trei rachete au vizat aeroportul Erbil din nordul Irakului, dintre care una a lovit un complex militar unde se află soldații coaliției internaționale conduse de SUA, a declarat luni pentru AFP două surse de securitate.

Ambasada SUA in IrakFoto: Wikipedia

Este pentru prima dată când o astfel de lovitură vizează instalațiile militare sau diplomatice din Irak de aproape două luni.

Surse de securitate irakiene și occidentale au declarat pentru AFP că cel puțin trei rachete au fost lansate către aeroport.

Două dintre ele au căzut în zonele rezidențiale de la periferia orașului, a spus una dintre aceste surse, fără a putea indica imediat dacă ar exista victime.

Instalațiile militare și diplomatice occidentale au fost vizate încă din toamna anului 2019 de zeci de rachete, precum și de atacuri cu bombă asupra rețelei rutiere, dar majoritatea acestor acțiuni au fost efectuate în Bagdad.

Oficialii SUA și cei irakieni au dat vina pe milițiile pro-iraniene, precum grupul Kataeb Hezbollah sau Asaïb Ahl al-Haq, care luptă împotriva coaliției conduse de SUA.

Această coaliție internațională funcționează în Irak din 2014 pentru a ajuta forțele locale în lupta lor împotriva grupului jihadist Stat Islamic. De la înfrângerea celui din urmă, aceste trupe străine au fost reduse la 3.500 de soldați, dintre care 2.500 sunt americani.

Aproape toate aceste unități străine sunt staționate în complexul militar de pe aeroportul din Erbil, a declarat pentru AFP o sursă din coaliție.

Majoritatea atacurilor cu rachete de până acum s-au concentrat asupra coaliției și asupra personalului diplomatic american din Bagdad.

Statele Unite amenințaseră în octombrie să-și închidă ambasada dacă atacurile nu se termină, după care mai multe facțiuni irakiene pro-iraniene au fost de acord cu un armistițiu.

Dar au existat mai multe încălcări de atunci, cea mai recentă înainte de atacul de luni seara din Erbil a fost tragerea mai multor rachete asupra ambasadei SUA la sfârșitul lunii decembrie.