Proceduri legale sau comisie de anchetă: achitat de Senat într-un proces de punere sub acuzare, Donald Trump ar putea fi tras la răspundere pentru evenimentele din 6 ianuarie de la Capitoliu, potrivit AFP.

Donald TrumpFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

„Încă responsabil”

În fața Senatului, senatorii democrați care au condus acuzarea au încercat să demonstreze că cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite a incitat la violență cu luni de „minciuni”, negând înfrângerea sa în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie împotriva lui Joe Biden, apoi au invocat discursul său în fața a mii de susținători în Washington în ziua asaltului de pe Capitol Hill.

„Luptați ca diavolii”, le-a spus el, în timp ce parlamentarii au certificat victoria rivalului său democrat.

Donald Trump neagă orice responsabilitate pentru aceste evenimente, iar avocații săi au subliniat că, într-o anumită ocazie, în timpul acestui discurs, a cerut demonstrații „pașnice”.

Deși l-a achitat în Senat pentru că simțea că nu are competența de a-l judeca, însuși puternicul lider republican Mitch McConnell a ridicat amenințarea acțiunii în justiție.

"Nu există nicio îndoială că președintele Trump este, de fapt și moral, responsabil", a spus el în cameră. "El este încă responsabil pentru tot ceea ce a făcut în timp ce a fost în funcție. Încă nu a scăpat de nimic".

O condamnare în instanță pare dificilă

"Toți acei experți juridici care au spus că există un caz concret pentru + incitare +, ei bine, iată șansa voastră de a dovedi acest lucru", i-a ironizat Jonathan Turley, profesor de drept constituțional de la Universitatea George Washington, duminică la Fox News.

O condamnare pare cu atât mai complicată cu cât discursul președintelui din 6 ianuarie ar putea fi protejat prin Primul Amendament al Constituției, care garantează libertatea de exprimare.

Procurorul general al districtului Columbia, unde se află Washingtonul, Karl Racine, a avertizat însă că se poate baza pe o lege locală care să permită urmărirea penală „împotriva persoanelor care încurajează în mod evident” violența. În acest context, Donald Trump ar risca șase luni de închisoare, a explicat el pe MSNBC pe 17 ianuarie.

La rândul său, procurorul federal din Washington, Michael Sherwin, a acuzat deja zeci de persoane pentru rolul lor în violență. Și unele victime ar putea, în teorie, să acționeze în justiție împotriva fostului președinte.

Dar miliardarul ar putea fi protejat parțial de faptul că era președinte la momentul respectiv.

Presiuni în Georgia

O altă cale legală trece prin statul cheie al Georgiei, câștigat de Joe Biden.

Un procuror a anunțat pe 10 februarie deschiderea unei anchete preliminare privind „încercările presedintelui Trump de a influența operațiunile electorale” în acest stat din sud.

Procurorul Fulton, care acoperă parțial Atlanta, a cerut în special mai multor oficiali înalți să „păstreze toate documentele” care „dovedesc încercările de a-i influența” pe oficialii electorali. Printre aceștia: secretarul de stat al Georgiei, republicanul Brad Raffensperger.

Într-un apel telefonic făcut public pe 3 ianuarie, Donald Trump i-a cerut să „găsească” aproape 12.000 de buletine de vot în numele său, suficient pentru a-l ajunge din urmă pe Joe Biden în acest stat.

O comisie pe modelul 11 septembrie

Mulți parlamentari solicită formarea unei comisii speciale care să examineze în detaliu evenimentele din 6 ianuarie, care au dus la moartea a cinci persoane.

Se invocă modelul comisiei create în Statele Unite după atacurile din 11 septembrie 2001.

O comisie precum cea din 11 septembrie ar face posibilă expunerea „în lumina zilei a modului în care președintele Trump este responsabil și și-a încălcat jurământul prezidențial”, a declarat duminică senatorul democrat Chris Coons pe canalul ABC.

Ideea a câștigat teren și în rândul republicanilor, susținută inclusiv de senatorul Lindsey Graham, un mare aliat al miliardarului, care a declarat în Fox Sunday:

„Avem nevoie de o comisie ca 9/11 pentru a afla ce s-a întâmplat și pentru a ne asigura că nu se va mai întâmpla niciodată”, a spus el.