Autorităţile din Turcia au arestat peste 700 persoane suspectate de legături cu organizaţia separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), după uciderea unor cetăţeni turci în Irak, iar, în contextul reacţiei SUA, ambasadorul american a fost convocat la Ministerul turc de Externe, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul turc de Externe a anunţat luni arestarea a 718 persoane suspectate de legături cu organizaţia separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Printre persoanele arestate se numără lideri ai Partidului Popular Democrat din Turcia (HDP), o formaţiune de stânga aliată cu Partidul Regiunilor Democrate Kurde (DBP).

Arestările au fost efectuate după ce autorităţile de la Ankara au anunţat că 13 cetăţeni turci "au fost executaţi" de insurgenţi PKK în Irak. Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că militari turci au descoperit cadavrele în regiunea Gara, situată în nordul Irakului, o zonă în care armata turcă efectuează operaţiuni antiteroriste.

Organizaţia separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a recunoscut moartea a 13 cetăţeni turci pe care îi ţinea în captivitate de mai mulţi ani, însă susţine că nu au fost executaţi, ci au murit în urma raidurilor aeriene efectuate de Turcia.

Departamentul de Stat de la Washington a exprimat regret pentru moartea cetăţenilor turci în Irak. "Dacă se confirmă informaţiile privind responsabilitatea PKK, o organizaţie considerată teroristă, în cazul morţii civililor turci, condamnăm aceste acţiuni în termenii cei mai puternici", a comunicat Departamentul de Stat.

Surse din cadrul Ministerului turc de Externe au exprimat nemulţumire privind utilizarea sintagmei "dacă se confirmă informaţiile", argumentând că pare a fi contestată versiunea Ankarei asupra evenimentelor.

"Declaraţiile Statelor Unite sunt deplorabile. Spuneţi că nu susţineţi teroriştii, dar sunteţi de partea lor", a declarat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, conform Agenţiei France-Presse.

Pe fondul disensiunilor, ambasadorul SUA a fost convocat luni la Ministerul de Externe de la Ankara. "Ambasadorul american, David Satterfield, a fost convocat, iar reacţia noastră la comunicatul american i-a fost transmisă în termenii cei mai puternici", a comunicat Ministerul turc de Externe.