Afirmațiile false potrivit cărora vaccinurile anti-Covid îi fac pe copii să devină homosexuali sau transgender au început să se răspândească rapid pe platforma de mesagerie Telegram, relatează Insider.

Teoria conspirateiFoto: Martyn Evans / Alamy / Profimedia Images

Se pare că prima persoană care a început să popularizeze această teorie a conspirației a fost ayatolahul Abbas Tabrizian, un cleric iranian cunoscut pentru răspândirea de informații medicale false cu peste 210.000 de urmăritori pe Telegram, potrivit Jerusalem Post.

Tabrizian a postat teoria pe Telegram marțea trecută iar aceasta a început să fie discutată rapid de QAnon, rețeaua de conspiraționiști de extrema dreaptă care cred că fostul președinte american Donald Trump se luptă cu o cabală internațională de pedofili.

Canale influente ale QAnon de pe Telegram, inclusiv unul cu peste 182.000 de urmăritori, au început să vehiculeze idee, folosind raționamente alambicate și inexacte pentru a întreba dacă vaccinurile pot influența orientarea sexuală a copiilor.

Aceste postări au strâns deja zeci de mii de vizualizări pe platforma de mesagerie. Doar o postare a lui MelQ, un „influencer” QAnon, în care a distribuit comentariile lui Tabrizian potrivit cărora vaccinurile cauzează „confuzie de gen” a strâns peste 71.000 de vizualizări până vineri dimineața.

Experții medicali afirmă că nu există nicio legătură între orientarea sexuală și vaccinare iar postările lui Tabrizian sunt privite ca o amenințare chiar și de autoritățile iraniene.

„Există cu siguranță dovezi potrivit cărora copii nevaccinați au o șansă mai mare de a contracta lucruri ca pojaul însă nu există nicio legătură între vaccinuri sau a nu fi vaccinat și orientarea sexuală gay sau transgender”, afirmă Dr. David Verhoeven, un expert în virusologie și profesor la Universitatea Iowa.

„Întrucât nu există nicio 'genă gay', singurul lucru pe care vaccinul îl 'activează' este sistemul imunitar”, a adăugat acesta.

Cercetătorii au încercat fără succes timp de decenii să găsească o genă anume care să aibe rol în orientarea sexuală a unei persoane.

O altă parte a teoriei conspirației afirmă că vaccinarea combinată cu consumul de produse din soia duce la mai mulți copii homosexuali sau transgender, afirmație de asemenea respinsă de experții medicali.

Marc-André Argentino, un doctorand la Universitatea Concordia din Montreal, a scris o lucrare în luna august a anului trecut în care a detaliat cum rețeaua QAnon și-a aplicat „mentalitatea conspiraționistă asupra crizei cauzate de coronavirus”.

Ideea de la care au pornit teoriile conspirației QAnon cu privire la pandemie este că SARS-CoV-2 ar fi de fapt o farsă pusă la cale pentru a afecta șansele de realegere ale lui Donald Trump, pe atunci președinte al SUA.

Până și „Q”, figura anonimă ale cărei mesaje criptice au lansat mișcarea QAnon, a făcut afirmații false despre virus în mai multe postări de pe 8kun, o platformă de mesaje populară în rândul adepților teoriei conspirației de extrema dreaptă.

De-a lungul lui 2020 comunitatea QAnon s-a unit cu alți negaționiști COVID-19, majoritatea acestora provenind din sferele care promovează pseudoștiința sau „wellness”-ul, potrivit unei investigații BBC din luna septembrie a anului trecut.

Aceste grupuri au protestat împreună împotriva restricțiilor impuse în Statele Unite dar și în unele țări europene pentru combaterea pandemiei.

După ce Pfizer/BioNTech și Moderna au anunțat dezvoltarea unor vaccinuri anti-Covid eficace, teoriile conspirației legate de pandemie au început să se învârtă în jurul acestora, afirmând că vaccinurile provoacă tot felul de efecte secundare negative.

Pe același subiect: