Noul guvernator al arhipelagului Puerto Rico afirmă că Congresul Statelor Unite este „obligat moral” să acționeze rapid pentru a acorda statalitate teritoriului după ce locuitorii săi au votat în favoarea acestui lucru, relatează Business Insider.

Orasul San Juan, capitala Puerto RicoFoto: Sylvain Grandadam / robertharding / Profimedia Images

Camera Reprezentanților, camera inferioară a Congresului american, ar trebui să introducă o lege în acest sens până la jumătatea lunii martie, a declarat guvernatorul Pedro Pierluisi în cadrul unui interviu acordat Axios.

„Anticipez că va exista un sprijin considerabil pentru o lege privind statalitatea în Congres”, a precizat acesta.

Pierluisi a fost ales guvernator al teritoriului asociat Statelor Unite în alegerile din luna noiembrie a anului trecut și a depus jurământul în luna ianuarie. Principala promisiune electorală a acestuia a fost că va obține încorporarea teritorului în cadrul SUA, potrivit Associated Press.

Referendumul pentru statalitate a trecut la limită, 52% din alegătorii portoricani votând în favoarea sa.

Pierluisi a declarat pentru Axios că statalitatea reprezintă cea mai bună cale pentru ca rezidenții teritoriului să beneficieze de tratament egal cu americanii din statele recunoscute ale SUA.

„Avem nevoie de o schimbare majoră în Puerto Rico. Și o astfel de schimbare ar fi să primim tratament egal în ceea ce privește programe federale cheie”, a declarat acesta, dând exemplu Medicaid, programul federal de asistență medicală pentru persoanele cu venituri scăzute.

Deși locuitorii din Puerto Rico sunt cetățeni americani aceștia nu pot vota în alegerile prezidențiale ale SUA și nu au reprezentanți cu puteri depline de vot în Congres.

Înainte de a deveni guvernator Pierluisi a fost Comisarul Rezident al teritoriului în Congres timp de 8 ani, o funcție care i-a permis să voteze în comisiile din care a făcut parte dar nu și asupra proiectelor de lege.

„Statele Unite ar putea fi extinse prin primirea Puerto Rico în uniune”, a mai afirmat Pierluisi, adăugând că acest lucru „va arăta lumii că [SUA] îmbrățișează diversitatea fiindcă acesta ar fi cu adevărat un stat hispanic în întregimea sa”.

Susținătorii acțiunii afirmă că președintele Joe Biden este în favoarea ideii, la fel ca Senatul și Camera Reprezentanților controlate de democrați, ceea ce face acordarea statalității, despre care s-a mai discutat în trecut, mai probabilă.

Citește și: