​Premierul italian Mario Draghi a pus combaterea schimbărilor climatice în centrul planurilor sale de guvernare a Italiei prin crearea unui super-minister ecologist, care are rolul să se asigure că tranziţia către energia verde va avea forţa să conducă redresarea economică şi folosirea integrală a fondurilor Uniunii Europene, transmit Reuters și Mediafax.

Mario DraghiFoto: AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Prima sarcină a premierului Draghi va fi să refacă Planul de Redresare al Italiei, care trebuie predat Comisiei Europene până în luna aprilie, pentru a obţine fondurile de peste 200 de miliarde de euro necesare pentru stimularrea economiei afectate de recesiune.

Potrivit acordului de la nivelul UE, 37% din fonduri trebuie să fie dedicate tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon.

Fostul şef al Băncii Centrale Europene (BCE), care a fost învestit în funcţia de şef al guvernului de uniune naţională sâmbătă, pentru a scoate Italia din criza coronavirusului şi recesiunea economică, l-a selectat pe fizicianul Roberto Cingolani pentru a conduce noul minister al tranziţiei către econologie.

”Vom avea un guvern ecologist”, a declarat Draghi sâmbătă, în prima sa şedinţă de guvern.

În noul său rol, Cingolani va prelua probleme energetice care anterior erau împărţite între alte ministere.

Cingolani, director pentru tehnologie şi inovaţii la grupul pentru apărare Leonardo şi membru în boardul Ferrari, a lucrat în centre de cercetare de top din Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite, specializat în robotică, inteligenţă artificială şi ”umanitate digitală”.