Ministrul peruan de externe, Elizabeth Astete, şi-a anunţat demisia duminică, după ce şi-a recunoscut "marea greşeală" de a se fi vaccinat împotriva COVID-19 în ianuarie, înaintea categoriilor prioritare, notează AFP, preluată de Agerpres.

Coronavirus PeruFoto: Sergi Rugrand / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

"I-am prezentat preşedintelui ţării scrisoarea de demisie din funcţia de ministru de externe", a făcut cunoscut ea pe Twitter. Demisia i-a fost imediat acceptată de preşedintele interimar Francisco Sagasti. Este al doilea ministru din guvernul peruvian, după cel al sănătăţii, care a demisionat în cadrul acestui scandal.

Joi, un cotidian peruan a dezvăluit că fostul preşedinte Martin Vizcarra (2018-2020) a fost vaccinat împotriva COVID-19 în octombrie, cu câteva săptămâni înainte de destituirea sa de către parlament.

Fostul şef al statului, care candidează pentru un loc parlamentar la alegerile din 11 aprilie, s-a apărat spunând că s-a oferit voluntar în studiul clinic al vaccinului Sinopharm, la fel ca alte mii de peruani. Ceea ce universitatea însărcinată cu testul a negat.

Dezvăluirea a provocat un val de indignare care a dus la demisia ministrului sănătăţii, Pilar Mazzetti, vineri.

Spre deosebire de alte ţări, ai căror preşedinţi, miniştri sau oficiali s-au vaccinat pentru a oferi un exemplu, în Peru criticile vizează membrii guvernului care au primit peste rând vaccinul şi chiar înainte de lansarea campaniei oficiale de vaccinare.

Primele vaccinări au început marţi în Peru şi sunt deocamdată rezervate personalului din domeniul sănătăţii.

Potrivit ultimelor date publicate sâmbătă, Peru a înregistrat 43.491 de decese cauzate de COVID-19 pentru 1,22 milioane de cazuri confirmate.

Sistemul spitalicesc din Peru este saturat cu 14.222 bolnavi de COVID-19 internaţi şi o penurie de oxigen pentru uz medical, obligând sute de peruani să stea la coadă pentru a-l obţine pentru un apropiat.