Guvernul ceh a reuşit să ajungă duminică la un acord de ultim moment cu guvernatorii regionali pentru a introduce o nouă stare de urgenţă de 14 zile şi pentru a evita astfel o suspendare haotică a măsurilor de restricţie pentru combaterea pandemiei de coronavirus, relatează Reuters. Fără puteri speciale, guvernul minoritar al premierului Andrej Babis nu ar putea să menţină restricţii precum interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi cea privind adunările publice, dar şi închiderea unor magazine şi servicii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Parlamentarii au respins în această săptămână prelungirea stării de urgenţă, programată să expire duminică la miezul nopţii, dând o lovitură eforturilor guvernului de a lupta împotriva uneia dintre cele mai ridicate rate ale infectării din Europa şi de a mai reduce povara spitalelor.

Însă, după discuţiile din weekend, liderii celor 14 regiuni administrative ale ţării au cerut duminică guvernului să declare o nouă stare de urgenţă.

Vicepremierul Jan Hamacek a declarat la televiziune că guvernul a aprobat noua stare de urgenţă, care va intra în vigoare de la miezul nopţii.