Mai mulţi soldaţi turci care au întreprins o operaţiune împotriva militanţilor PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) în nordul Irakului au descoperit trupurile a 13 turci răpiţi şi executaţi într-o peşteră, a anunţat Ministerul Apărării, citat de Reuters și preluat de News.ro. Identitatea celor 13 cetăţeni turci nu este clară şi ministrul Hulusi Akar a spus că răpirea lor nu a fost anunţată anterior din motive de securitate. Turcia a demarat pe 10 februarie o operaţiune militară împotriva PKK în regiunea Gara din nordul Irakului pentru a securiza graniţele acesteia şi pentru a găsi cetăţeni care au fost răpiţi, a transmis Akar, duminică, într-un comunicat.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În cercetările făcute într-o peşteră, trupurile a 13 dintre cetăţenii noştri sechestraţi au fost găsite. Într-o primă analiză, a fost determinat că 12 dintre cetăţenii noştri nevinovaţi şi neînarmaţi au fost împuşcaţi în cap şi martirizaţi şi unul a fost împuşcat în umăr şi martirizat”.

Akar a mai spus: „Potrivit informaţiilor iniţiale oferite de doi terorişti capturaţi, cetăţenii noştri au fost martirizaţi, la începutul operaţiunii, de către teroristul responsabil de peşteră”.

PKK nu a comentat.

Ministrul turc a spus că 48 de militanţi au fost ucişi în operaţiune şi că regiunea în care aceştia operau a fost luată sub control, iar depozitele de muniţie şi adăposturile lor au fost distruse.

În aceeaşi operaţiune, trei soldaţi turci au fost ucişi şi trei răniţi.

Turcia a mai întreprins astfel de acţiuni în nordul Irakului în trecut.

PKK, decretat de Turcia, SUA şi Uniunea Europeană drept grup terorist, a început insurgenţa armată în sud-estul Turciei în 1984 şi în conflictele de atunci până în prezent au fost ucişi peste 40.000 de oameni.

În ultimii ani, lupta Turciei împotriva PKK s-a concentrat în nordul Irakului, unde grupul are o bază în zona munţilor Qandil, de-a lungul graniţei cu Iranul.