Preşedintele SUA Joe Biden a declarat sâmbătă că, în pofida achitării lui Donald Trump în procesul său de impeachment, "fondul acuzaţiei nu a fost contestat", iar atacul asupra Capitoliului de la 6 ianuarie a arătat că "democraţia este fragilă", relatează AFP şi Reuters.

Joe Biden se adreseaza natiuniiFoto: Patrick Semansky / AFP / Profimedia Images

"Chiar dacă votul final nu a dus la o condamnare, fondul acuzaţiei nu este contestat", a declarat democratul după achitarea votată de Senatul SUA în al doilea proces de impeachment contra predecesorului său republican. "Chiar şi cei care s-au opus condamnării, precum liderul minorităţii din Senat (Mitch) McConnell, cred că Donald Trump<< şi-a abandonat ruşinos îndatoririle>> şi că << practic şi moral este responsabil>> pentru provocarea violenţei dezlănţuite la Capitoliu", a mai apreciat Biden, potrivit Agerpres.

El a spus că se gândeşte la poliţistul de la Capitoliu Brian Sicknick, care a murit în urma violenţelor de pe 6 ianuarie, precum şi la ceilalţi care au rezistat cu curaj sau care şi-au pierdut viaţa.

De asemenea, Biden a elogiat curajul celor care au făcut efortul de a proteja integritatea democraţiei americane, inclusiv democraţi şi republicani, oficiali electorali, judecători, lucrători în secţiile de votare.

"Acest trist capitol al istoriei noastre ne-a reamintit că democraţia este fragilă. Că ea trebuie mereu apărată. Că trebuie să rămânem mereu vigilenţi. Violenţa şi extremismul nu-şi au locul în America. Şi că fiecare dintre noi are datoria şi responsabilitatea, ca americani şi în special ca lideri, să apărăm adevărul şi să învingem minciuna ", a afirmat Biden într-un comunicat.

”Un grup de republicani lași”

Președintele Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi a avut o reacție mult mai tranșantă punând achitarea lui Trump pe seama unui ”grup de republicani lași” și afirmând că nimic nu poate fi mai presupus decât Constituția și apărarea instituției pe care o servesc membrii Congresului, fiind inacceptabil să votezi pentru achitare după ce asaltul asupra Capitoliului care s-a soldat cu moartea a cinci persoane.

Ea l-a acuzat pe liderul republicanilor din Congres, Mitch McConnell, că a blocat Camera Reprezentanților să depună acuzațiile la Senat cât timp Trump era încă în exercițiul funcției (principala linie de apărare a avocaților lui Trump a fost constituționalitatea procedurii de judecare a unui președinte care și-a încheiat mandatul n.red).

Nancy Pelosi a mai spus că este greu de înțeles cum poți alege să-ți aperi scaunul în loc să aperi Constituția, mai ales când ai fost martor la vandalizarea Congresului și l-ai văzut inclusiv pe vicepreședintele SUA și președintele Senatului, republicanul Mike Pence, fiind evacuat din calea mulțimii dezlănțuite care îi cerea ”moartea”.

”Autorul moral al violențelor”

De altfel, liderul minorității McConnell a fost criticat pentru că, în pofida unui discurs dur în care afirma că nu există niciun dubiu că Donald Trump este autorul moral al violențelor din Capitoliu și că toate dovezile arată că cei care au vandalizat Congresul au acționat crezând că urmează îndemnurile președintelui SUA, a votat pentru achitarea sa. El a invocat faptul că acesta nu mai este președinte.

CNN comentează că atitudinea lui Mitch McConnel poate fi decodifică foarte ușor. Deși a votat pentru achitarea care îi va permite lui Trump să candideze din nou, liderul republicanilor din Congres a transmis un mesaj foarte clar: Donald Trump nu poate reprezenta viitorul partidului republican.

Presați de faptul că fostul președinte a câștigat totuși un capital electoral masiv prin cele 74 de milioane de americani care l-au votat în noiembrie, McConnel a căutat astfel să răspundă unei dileme care se află în fața republicanilor.

”74 milioane de americani Nu au invadat Capitoliul. Sute de protestatari au făcut-o. 74 de milioane de americani nu au orchestart o campanie de dezinformare și furie care a declanșat (violențele). O singură persoană a făcut asta”, a spus liderul minorității.

Votul din Senat pentru condamnarea lui Trump a fost de 57 ”pentru” și 43 ”împotrivă”, însă era nevoie de o majoritate calificată de două treimi pentru ca fostul președinte să fie declarat vinovat pentru incitarea la insurecție. Doar șapte republicani au votat în favoarea condamnării fostului lider de la Casa Albă. Ar fi fost nevoie ca 17 republicani să se alăture democraților pentru un verdict ”vinovat”.