Este nevoie urgentă de reglementări clare pentru criptomonede, care încep să fie folosite de companii precum Tesla, Mastercard şi BNY Mellon ca o clasă de active alternative, a declarat Hester Peirce, comisar republican al Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), transmite Reuters, citată de News.ro. Peirce a mai spus într-un interviu că este prematur să fie trasă o concluzie referitoare la creşterea acţiunilor GameStop şi a altor companii, determinată de investitorii mici de pe reţeaua “Reddit, dar consideră că este ”minunat” că o nouă generaţie de investitori poate participa pe piaţă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Supranumită de către entuziaştii criptomonedelor drept “Crypto Mom”, datorită sprijinului acordat acestei clase de active, Peirce a susţinut de mult timp ca autorităţile de reglementare să creeze reguli clare care să permită activelor cripto să se dezvolte fără să existe teama că încalcă legea.

”Nu este doar faptul că au existat de ceva timp apeluri pentru claritate şi că o administraţie nouă aduce şansa unei abordări proaspete, dar este şi un moment în care se pare că şi alţii din piaţă au o nouă abordare,

Bitcoin a atuns niveluri record în aceastp lună, după e producătorul de automobile electrice Tesla a anunţat că a investit 1,5 miliarde de dolari în criptomonedă, în timp ce BNY Mellon a informat că îi va ajuta pe clienţi să deţină, transfere şi să emită active digitale.

Mastercard îşi va deschide reţeaua sa pentru unele criptomonede.

”Aceste anunţuri măresc necesitatea să luăm măsuri în acest domeniu, pentru a oferi mai multă claritate”, a spus Peirce.

Piaţa a intrat în criză luna trecută, când utilizatorii Reddit care tranzacţionează pe platforme de vânzare cu amănuntul cu preţ redus s-au coalizat pentru a creşte preţurile acţiunilor GameStop şi ale altor acţiuni, împotriva fondurilor speculative care au pariat împotriva acţiunilor respective.

Volatilitatea rezultată a declanşat cereri de marje masive din partea caselor de cliring care garantează tranzacţiile, determinând mai multe platforme de vânzare cu amănuntul să suspende cumpărarea acţiunilor afectate.

Incidentul a stârnit indignare în rândul parlamentarilor democraţi şi republicani.

Vlad Tenev, CEO al platformei de tranzacţionare Robinhood, Ken Griffin, CEO al fondului de hedging Citadel şi alţii implicaţi în această saga vor depune mărturie în faţa Congresului, joi.

SEC examinează ”gama” de probleme, inclusiv volatilitatea pieţei, rolul brokerilor cu amănuntul şi modul în care a funcţionat piaţa post-tranzacţionare, a spus Peirce.

”A vedea noi investitori participând la pieţe este un lucru bun şi, bineînţeles, dorim ca aceştia să fie educaţi şi sceptici”, a spus ea, adăugând că o gamă largă de participanţi la piaţă ar putea ajuta la îmbunătăţirea formării preţurilor.