Guvernul președintelui american Joe Biden a făcut apel împotriva refuzului justiției britanice de a-l extrada pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a anunțat vineri Departamentul de Justiție al SUA, potrivit AFP.

Julian AssangeFoto: Captura YouTube

Apelul arată că Joe Biden are intenția de a-l încerca pe Assange pentru publicarea de documente confidențiale în 2009.

Washingtonul a avut termen până vineri pentru a face apel la decizia judecătoarei Vanessa Baraitser, care pe 4 ianuarie a refuzat extrădarean Statele Unite a lui Assange, invocând riscul de sinucidere al fondatorului WikiLeaks în sistemul penitenciar american.

"Da, am făcut apel și continuăm să căutăm extrădarea sa", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului, Marc Raimondi.

Mai multe organizații pentru drepturile omului și libertatea presei i-au cerut lui Joe Biden să renunțe la acuzațiile împotriva lui Julian Assange, susținând că acuzațiile „amenință libertatea presei” și ar crea un precedent care ar „criminaliza” practicile jurnalistice.

Julian Assange a fost mereu sub presiunea preceselor lansate sub președinția lui Donald Trump.

Sub președinția lui Barack Obama, pe când Joe Biden era vicepreședinte, justiția americană renunțase la urmărirea penală a fondatorului WikiLeaks.

În urmă cu 10 ani, Joe Biden considera că Julian Assange semăna mai degrabă cu un „terorist de înaltă tehnologie” decât cu un moștenitor al „ziarelor Pentagonului”, care au dezvăluit în anii 1970 minciunile Statelor Unite despre războiului din Vietnam.