Mario Draghi a preluat frâiele Italiei vineri seară după ce a obținut o majoritate parlamentară lejeră și și-a prezentat guvernul, care trebuie să scoată țara din criza politică din pandemia de Covid-19, potrivit AFP.

Mario Draghi (foto arhiva)Foto: Agerpres/Xinhua

Fostul președinte al Băncii Centrale Europene (BCE), ales de președintele Republicii Sergio Mattarella pentru a-l succeda pe Giuseppe Conte, forțat să demisioneze după prăbușirea coaliției sale, a ales un om de încredere, Daniele Franco, pentru ministerul cheie al Economiei.

Franco, în vârstă de 67 de ani, considerat unul dintre cei mai buni experți în finanțe publice din peninsulă, și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Banca Italiei, a cărei guvernare a fost domnul Draghi, până a devenit numărul doi la începutul anului 2020.

Mario Draghi, totuși, a mizat pe continuitate în alte câteva posturi importante: l-a confirmat astfel pe Luigi Di Maio, înalt funcționar al Mișcării 5 stele(M5S), în funcția de ministru al afacerilor externe, tehnocratul Luciana Lamorgese în funcția de ministru al Internelor și Roberto Speranza, de la micul partid de stânga LEU, în calitate de ministru al Sănătății.

Noul șef de guvern a amestecat cu pricepere tehnocrați și lideri politici, alegând personalități competente din toate partidele care i-au oferit sprijinul, fără a face apel la lideri.

De asemenea, el a anunțat crearea viitoare a unui „super-minister” pentru tranziția ecologică, care va fi condus de un fizician de renume, Roberto Cingolani, responsabil din septembrie 2019 pentru inovația tehnologică la gigantul aeronautic italian Leonardo.

Draghi, poreclit „Super Mario” pentru rolul său în criza datoriilor din zona euro în 2012, va depune jurământ sâmbătă, apoi va merge în Parlament pentru investitură la începutul săptămânii.

De când Mattarella a apelat la el la 3 februarie, Mario Draghi a purtat discuții ample cu partidele politice reprezentate în parlament, ceea ce i-a permis să formeze o echipă mixtă de la Partidul Democrat (PD, centru-stânga) până la Liga dreaptă a lui Matteo Salvini prin partidul de dreapta Forza Italia al lui Silvio Berlusconi.