Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador i-a cerut vineri omologului său american Joe Biden să creeze un program special de vize pentru lucrătorii mexicani și din America Centrală, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Putem găsi un mecanism pentru eliberarea vizelor pentru lucrătorii” din Mexic și din țările din America Centrală pentru a evita emigrația ilegală într-o țară care are nevoie de „forța lor de muncă”, a declarat șeful statului în cadrul conferinței sale de presă zilnice.

Liderul de stânga a salutat, de asemenea, decizia președintelui democrat american de a suspenda construcția unui zid la granița dintre cele două țări și de a pune capăt sistemului migrațional care consta în returnarea solicitanților de azil în Mexic în timpul examinării cazului lor în Statele Unite. "Da, ar fi de dorit să se respecte acest acord și (pentru migranți) să aștepte pe teritoriul american" pentru soluționarea cererii lor de azil, a spus el.

Lopez Obrador a reamintit că aproximativ 6.000 de migranți din diferite țări se aflau în Mexic în așteptarea unei decizii cu privire la situația lor juridică din Statele Unite.

Joe Biden a stabilit pe 20 ianuarie o direcție contrară politicii de migrație a predecesorului său republican Donald Trump, anulând cele mai controversate măsuri, inclusiv construcția zidului de la granița cu Mexicul.