Fostul președinte american Donald Trump a fost mult mai bolnav decât au recunoscut oficialii de la Casa Albă, ca urmare a infecției cu Covid-19, în octombrie anul trecut, dezvăluie New York Times citând patru surse apropiate fostului lider. Starea sa era atât de gravă și nivelul de oxigen atât de scăzut încât staff-ul său s-a temut că va trebui să fie trecut pe ventilator.

Trump imbarcandu-se la bordul Marine OneFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

Nivelul de oxigen scăzuse la un moment dat la 80 (deși oficial era anunțat că nu a scăzut sub 90 de unități) și avea pneumonie, ca urmare a infectării cu noul coronavirus. Plămânii prezentau infiltrații, fenomen care apare ca urmare a inflamării și a prezenței unor fluide sau bacterii. Fenomenul este ușor de detectat la radiografie, atunci când plămânii par a fi opaci sau albi.

Vârsta de 74 de ani și faptul că Trump este supraponderal i-au făcut pe cei care se ocupau de starea sa de sănătate să se aștepte la ce este mai rău. Două dintre cele patru surse citate de cotidianul american au precizat că staff-ul se aștepta ca președintele să fie conectat pe ventilator.

Situația devenise îngrijorătoare înainte ca președintele să fie internat în spitalul militar Walter Reed. În ziua în care a fost internat, pe 2 octombrie, Trump avea probleme de respirație și febră. I s-a administrat oxigen de două ori, înainte de a merge la spital.

Potrivit cotidianului citat, fostul președinte a refuzat internarea și a fost convins cu greu să meargă la spital. Singurul mod în care consilierii au reușit să-l convingă a fost acela de a-i explica că este mai bine să plece la spital pe picioarele lui decât să aștepte și să riște să ajungă în situația în care agenții serviciilor secrete îl vor căra afară din Casa Albă, spre spital.

New York Times mai relatează că echipa medicală care s-a ocupat de fostul președinte a făcut demersuri pentru ca acesta să poată primi un tratament experimental ”agresiv”, printre altele fiindu-i administrat un steroid, dexametazonă, prescris doar pacienților cu forme severe. Trump a fost externat după doar trei zile. Cât a fost internat, Trump a ieșit la un moment dat să își salute fanii, din mașină.